Затримання рецидивіста на Вінниччині. Джерело: СБУ

Загрожує довічне ув’язнення: на Вінниччині затримано рецидивіста, який працював на "вагнерівців"

Служба безпеки України (СБУ) затримала рецидивіста у Вінницькій області. Він збирав дані про розташування українських військ і працював на приватну військову компанію "Вагнера".

Про це повідомила прес-служба СБУ. Там зазначили, що таким чином вдалося запобігти новим спробам Росії створити власну агентурну мережу в центральних регіонах України.

"У результаті комплексних заходів у Вінниці затримано рецидивіста, який працював на російську приватну військову компанію "Вагнера". За вказівкою ворожого угруповання він збирав інформацію про місця базування Сил оборони на території Вінницької та Черкаської областей", — йдеться в повідомленні.

Крім того, зловмисник "звітував" окупантам про наслідки ракетно-дронових ударів по центральній частині України. Для збору розвідувальних відомостей він намагався створити власну мережу інформаторів, які мали "розосередитися" в різних районах двох областей.

"Щоби знайти однодумців і завербувати їх, фігурант використовував особисті зв’язки у кримінальних колах. Потенційним "кандидатам" він обіцяв грошову винагороду, яку планував отримувати від російської ПВК", — розповіли в СБУ.

Служба безпеки України завчасно викрила агента "вагнерівців" і поетапно задокументувала його розвідувально-підривну діяльність. Слідство встановило, що фігурантом є колишній військовослужбовець, який мав судимість за дезертирство й участь у бойових діях проти сил АТО 2014 року на Сході України.

"Після виходу на волю він оселився в Умані, але згодом переїхав до Вінницької області. Наприкінці 2023 року на чоловіка дистанційно вийшов його знайомий — представник групи "Вагнера" та залучив до співпраці на користь Росії", — додали в Службі безпеки України.

Під час обшуку в помешканні затриманого виявлено мобільний телефон, з якого він комунікував з окупантами через месенджер. Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за статтею Кримінального кодексу України "Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану". Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, раніше контррозвідка Служби безпеки України запобігла чотирьом терактам у Києві, які мали відбутися 9 травня. У результаті багатоетапної спецоперації у столиці затримано агентів російського Головного розвідувального управління, які встановлювали вибухові пристрої в будівельних гіпермаркетах відомої мережі та біля одного з кафе.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.05.2024 17:55