Металургійний комбінат у Маріуполі. Джерело: gmk.center

Західні ЗМІ з’ясували, кому Путін дозволив розграбувати металургійний комбінат у Маріуполі

Контроль над Маріупольським металургійним комбінатом імені Ілліча отримали близькі до Рамзана Кадирова люди. Вони фактично розграбовують комбінат. Це відбувається з відома кремлівського диктатора Володимира Путіна.

Про це повідомило видання The Wall Street Journal. Журналісти зазначили, що серед тих хто зараз контролює комбінат є такий собі Руслан Геремеєв.

Джерела медійників стверджують, що він, а також заступник голови міністерства будівництва та ЖКГ Чечні Вахіт Геремеєв є родичами сенатора Сулеймана Геремеєва, соратника Кадирова. При цьому половину акцій підприємства отримав його син Валід.

За даними журналістів, повним ходом триває розграбування комбінату. Зокрема, звідти часто виїжджають вантажівки з прокатними виробами. Вони вирушають у бік Росії. Також росіяни повністю демонтували та відправили в Росію виробничу лінію вартістю 220 мільйонів доларів. Її встановили на комбінаті незадовго до повномасштабного вторгнення.

У матеріалі видання також ідеться про те, ще восени 2022 року московська торгова компанія вивезла із заводу сталевої продукції на 380 тисяч доларів. До того ж відомо, що деякі російські компанії регулярно продавали вугілля та іншу продукцію, що залишилися на заводі. А вже на початку січня 2023 року в Узбекистан експортували партію металовиробів на 50 тисяч доларів.

Пізніше частка Валіда Корчагіна перейшла до іншої людини, але її теж пов'язують із Рамзаном Кадировим, — керівника московського бійцівського клубу "Ахмат" Алаша Дадашова. При цьому Геремеєви й надалі займаються заводом.

Зокрема, Вахіт Геремеєв розповідав російським ЗМІ про те, що на заводі було багато трупів, а все заміновано. За його словами, він закохався в завод і "вже майже став металургом". Він планує відновити його роботу до 2026 року.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що російські загарбники в тимчасово окупованому Маріуполі заробляють кошти на ремонті пошкоджених будинків. Окупанти відмовляються відновлювати згорілі квартири, але гроші за це отримують.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.10.2024 18:57