Фото: сторінка Джо Байдена у соцмережі Х

Законопроект про фінансування уряду США: яка позиція Байдена і чи плануються кошти для України

Палата представників США у суботу, 30 вересня, підтримала 45-денну бюджетну резолюцію. Також її погодив президент країни Джо Байден.

Про це інформує The Washington Post.

Що передбачає бюджетна резолюція

За даними видання, законопроект про короткострокове фінансування передбачає допомогу у разі стихійних лих та продовження федеральної програми страхування від повеней. До того ж документ запобігає глибокому скороченню внутрішніх програм.

Зауважимо, що у законопроекті не вказано про витрати, які мають спрямувати на допомогу Україні.

Хто не підтримав законопроект про фінансування

Результат голосування — результат — 335 голосів "за". Проти законопроекту проголосували один демократ та 91 республіканець.

Що далі?

Тепер Сенат має затвердити законопроект до 12:01 неділі (до 19:01 за Києвом), щоби не допустити шатдауну. У випадку, якщо Сенат підтримає проект, то він вирушить на підпис до президента США Джо Байдена.

Яка позиція Байдена?

Байден має підписати документ до настання неділі за місцевим часом, щоб уникнути припинення роботи федерального уряду. При цьому представник Білого дому заявив про підтримку адміністрацією Байдена законопроекту Палати представників.

За словами одного з американських посадовців, адміністрація Джо Байдена очікує, що спікер Палати представників Кевін Маккарті незабаром винесе на голосування ще один законопроект на підтримку України.

Чому уряду США загрожував шатдаун

Загроза призупинення роботи уряду США пов'язана з позицією ультраправих республіканців. Вони блокували ухвалення бюджетних законопроектів на наступний фінансовий рік, вимагаючи урізати, на їхню думку, зайві витрати.

Зокрема, вони виступали проти додаткової допомоги Україні. До останнього Білий дім намагався додати хоча б компромісні шість мільярдів доларів для нашої країни до середини листопада, але ініціатива не змогла набрати достатньо голосів.

Зазначимо, загалом адміністрація має намір Джо Байдена отримати "добро" на пакет сумою понад 40 мільярдів доларів, з якого близько 24 мільярди доларів мають бути виділені Україні.

Нагадаємо, у четвер ввечері, 28 вересня, Палата представників Конгресу США проголосувала за виділення Україні 300 мільйонів доларів. Ці кошти були вилучені з проекту оборонного бюджету країни й за їхнє ухвалення голосували окремо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 01.10.2023 00:27