Фото: depositphotos

Законопроект про соцзахист військових: нардепи скасували "обмежену придатність"

У четвер, 21 березня, народні депутати видалили поняття "обмежено придатний" з закону про військову службу. Для цього нардепи не чекали голосування за законопроект про посилення мобілізації.

Відповідні зміни передбачає прийнятий 21 березня в цілому законопроект №10313 щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліціянтів на соціальний захист.

Згідно зі змінами, військовозобов'язані чоловіки, які мають статус обмежено придатних, зобов'язані повторно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Для отримання нового висновку про придатність чи непридатність у військовозобов'язаних є дев'ять місяців.

Законопроект торкнувся низки чинних законів, серед них — закону "Про військовий обов'язок і військову службу". Народні обранці внесли пропозиції, які в підсумку взагалі виключили таке поняття, як "обмежено придатний".

Які саме зміни мають з'явитись після змін до законопроекту:

  • чоловіки, які раніше отримали висновок про обмежену придатність, зобов'язані протягом дев'яти місяців пройти повторну медкомісію;
  • районні та міські військкомати втратили можливість брати на військовий облік громадян, обмежено придатних у воєнний час;
  • приписна комісія не зможе написати "обмежено придатний у воєнний час" у рішенні щодо встановлення на військовий облік;
  • медкомісія, яку за станом здоров'я проходять офіцери та інші військовослужбовці (мобілізовані, контрактники, резервісти), не зможе вказати категорію "обмежено придатний у воєнний час" у своєму висновку.

Законотворці вирішили не чекати, коли відбудеться фінальне голосування за законопроєкт про посилення мобілізації (№10449). Натомість народні депутати вирішили внести певні зміни шляхом правок в законопроекті №10313.

Нагадаємо, у грудні 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що українські військові на Ставці верховного головнокомандувача подали запит на мобілізацію 450-500 тисяч людей. Своєю чергою колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вказував, що військове командування не робило запиту щодо певної кількості мобілізованих. Водночас цифра у 450-500 тисяч мобілізованих, за його словами, враховує формування поточного докомплектування, формування нових військових частин, а також прогнозування втрат.

Наприкінці січня Кабінет міністрів вніс до парламенту оновлений законопроєкт про мобілізацію, у якому пропонується змінити порядок її проведення. Перший варіант документа було запропоновано парламенту наприкінці грудня, але після шквалу критики його відкликали. Нардепи вже підтримали законопроект у першому читанні. На сьогодні парламентський Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглядає понад чотири тисячі поправок до законопроекту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.03.2024 22:17