Валерій Залужний. Джерело: Facebook

"Все вирішуватиме ВЛК": Залужний підтримав виключення терміну "обмежено придатний" із законопроекту про мобілізацію

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтримав виключення терміну "обмежено придатний" із законопроекту про мобілізацію. За його словами, придатність до військової служби має вирішувати військово-лікарська комісія (ВЛК).

Про це він заявив в ефірі телемарафону 26 грудня.

Залужний зазначив, що апелювання до інвалідності не є актуальним, адже придатність до військової служби вирішує військово-лікарська комісія. Зокрема він додав, що у законопроекті треба залишити два поняття: придатний до військової служби й непридатний. Своєю чергою поняття "обмежено придатний" потрібно виключити.

"Ми з повагою ставимось до людей, які перебувають у цивільному середовищі, і ми хочемо, щоб військо поповнювали люди, які за своїми показниками можуть воювати. Але все буде вирішувати ВЛК", — пояснив Залужний.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 25 грудня вніс до Верховної Ради законопроект, який передбачає суттєві зміни у процесі мобілізації. Тепер на військовозобов'язаних, які намагаються уникнути призову, чекає чимало заборон та покарань від держави. Так, у законопроекті №10379 уряд пропонує заборонити ухилянтам виїжджати за кордон. На законодавчому рівні у Кабміні хочуть заборонити проведення операцій з рухомим та нерухомим майном, накласти обмеження на право керувати транспортним засобом та отримувати посвідчення водія, а також розпоряджатися грошима та іншими цінностями.

Крім того, згідно із законопроектом №10378 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби", передбачається уточнення підстав для надання відстрочки та звільнення від призову на військову службу під час мобілізації

Зазначається, що певні військовозобов'язані, які були звільнені від строкової служби під час воєнного стану, не підлягають призову на службу протягом шести місяців під час мобілізації.

Водночас проект закону визначає, що державні службовці, співробітники Бюро економічної безпеки України, Державної виконавчої служби України та прокуратури не мають права на відстрочку від призову.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 26.12.2023 15:11