На фото: заступниця міністра економіки Надія Бігун. Джерело: Міністерство економіки України

Закупівлі Міноборони через Prozorro: яку суму зекономили з державного бюджету

Починаючи з травня Міноборони почало повертати деякі свої закупівлі в систему Prozorro. Таким чином вдалося заощадити близько п'яти мільярдів гривень державного бюджету. 

Про це повідомила заступниця міністра економіки Надія Бігун в інтерв’ю виданню Telegraf.

"Десь із травня Міноборони почало повертати в Prozorro деякі свої закупівлі. Станом на зараз завершено приблизно 50 тендерів на загальну вартість 31 мільярда гривень з економією у 16%, а це близько п'яти мільярдів гривень. Це дуже непоганий результат. Але це точно не всі їхні потреби. Я не кажу про військову техніку. Виключно — про тилове забезпечення", — пояснила вона.

Також Бігун розповіла про те, що Мінекономіки пропонує створити центри компетенцій, які оцінюватимуть доцільність певних закупівель, зокрема, для потреб ЗСУ.

"У нас мають бути центри прийняття рішень, які беруть на себе відповідальність за те що і як ми купуємо. Розпорядники коштів мають разом з одержувачами розділяти відповідальність за ефективне витрачання коштів, і тому вони мають концентрувати у себе таку експертизу, фаховість і набагато ефективніше планувати", — наголосила заступниця міністра економіки.

За її словами, для того, щоб зменшити кількість сумнівних закупівель, була введена вимога до всіх замовників оприлюднювати обґрунтування незастосування конкурентних процедур.

"Наступним кроком ми хочемо по закупівлях запровадити, щоб потреби також публікували на Prozorro. Зараз ми маємо обґрунтувати незастосування конкурсу. А наступний крок — хочемо реалізувати функціонал, який би дозволяв замовнику пояснювати, чому вони це купують. На моє враження, це той еволюційний шлях, який дозволяє більш свідомо проводити закупівельні робити та досягати кращого результату", — підсумувала Бігун.

Нагадаємо, наприкінці серпня на платформі державних закупівель Prozorro 30 серпня з'явився черговий скандальний тендер на суму майже 17 мільйонів гривень. Замовником виступило державне підприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 25.09.2023 19:51