Фото: прес-служба ДБР

Закупівля неякісних бронежилетів для ЗСУ на 250 млн грн: екс-посадовці Міноборони отримали нову підозру

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про ще одну підозру колишнім заступнику міністра оборони та керівнику одного з департаментів Міноборони за розтрату понад 250 мільйонів гривень державних коштів, які були виділені на закупівлю неякісних бронежилетів для військових.

Як повідомили у прес-службі ДБР, йдеться про ще один епізод викритих незаконних оборудок екс-посадовців, загальний обсяг яких складає 1,4 мільярда гривень. Встановлено, що протиправні дії вони вчинили в умовах воєнного стану за попередньою змовою.

Так, за даними правоохоронців, колишній заступник міністра, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, та виконувач обов’язків одного з департаментів Міноборони, що займався забезпеченням війська, замовили за кордоном засоби індивідуального захисту неналежної якості. При цьому була здійснена стовідсоткова передоплата та порушена визначена інструкцією міністерства процедура здійснення контролю за якістю товару. Як наслідок — військові отримали неякісні бронежилети, які не можна використовувати у бою без загрози життю.

У ДБР вказують, що це призвело не лише до втрати 250 мільйонів гривень бюджетних коштів, а й до підриву обороноздатності країни, загрози життю та здоров’ю особового складу Збройних сил.

"Посадовці підозрюються у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 191 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років", — повідомили у ДБР.

Що було раніше

Держбюро розслідувань нагадало, що ще на початку лютого цього року екс-заступник міністра оборони отримав підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань (ч. 1 ст. 114-1 КК України). Тоді він лобіював укладення договорів про постачання також неякісної амуніції для потреб Збройних сил України низької якості на загальну суму понад 1 мільярд гривень. Наразі заступник міністра перебуває в СІЗО.

Нагадаємо, 9 жовтня Шевченківський районний суд залишив під вартою до 1 листопада із можливістю внесення застави у розмірі 50 мільйонів гривень колишнього заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова. Його підозрюють у закупівлі спорядження для ЗСУ за кордоном без включення до контрактів пункту про відповідність українським стандартам якості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.10.2023 12:03