Фото: Офіс президента України

Залужний розповів, як Україна готувалася до нападу Росії

Військове керівництво України готувалося до повномасштабного вторгнення Росії заздалегідь. Підготовка супроводжувалася значним комплексом заходів, у яких брала участь велика кількість людей.

Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв'ю журналісту Дмитру Комарову. За його словами, на кінець лютого 2022 року військове керівництво України вичерпало усі ідеї, що можна зробити ще для мінімізації збитків від російського вторгнення.

"Ми щось робили, потім перевіряли, на скільки це ефективно. Потім приходили до висновку, що це рішення не є ефективним. Воно мінялося. Знову відпрацювання повного комплексу, знову оцінка, знову негативний результат. І таким чином прийшли до того, що є. Це був величезний комплекс заходів, величезне було напруження людей, які брали в цьому участь", — заявив Залужний.

Він розповів, що було проведено кілька великих комплексів навчань перед вторгненням агресора.

"У нас бригади могли переміститися від Закарпаття в Київську область, Херсонську область і врешті-решт опинитися в Одеській області. Проведений великий комплекс навчань і не один, який дозволив повністю змінити конфігурацію сил протиповітряної оборони, внаслідок чого зберегти цей потенціал, який зберігається досі. Це був величезний комплекс заходів, колись ми зможемо про це розказати", — заявив головнокомандувач ЗСУ.

Залужний додав, що всі проведені комплекси допомогли розробити варіант, який спрацював під час вторгнення окупантів.

"Оцей весь комплекс, який ми проводили, наштовхнув нас на думку, що є тільки один варіант, який може в даній ситуації спрацювати. Він полягав в тому, щоб в короткий термін завдати противнику максимальних втрат, щоб він відмовився від подальших дій на більшій території України. І це спрацювало", — повідомив Залужний.

Нагадаємо, раніше прикордонники розповіли, що знали про вторгнення РФ й готувалися до нього заздалегідь. Очільник ДПСУ Сергій Дейнеко в одному з інтерв’ю пригадував, що доповів президенту за два тижні до початку повномасштабного вторгнення про те, що війна буде, що Росія неодмінно нападе на територію України з Республіки Білорусь по Чорнобильській зоні.

За його словами, українські військові протягом тривалого часу повністю контролювали окремих представників військово-політичного керівництва РФ. Дейнеко зазначив, що "були відеоматеріали, фото й військові знали детально план". Це дало можливість якісно готуватися до нападу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.05.2023 23:42