Затримання президента Нігеру: США пригрозили місцевій хунті

Сполучені Штати Америки долучаються до Економічної спільноти західноафриканських держав (ECOWAS). Таким чином Вашингтон намагається відновити у Нігері конституційний лад.

Відповідну заяву зробив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Зазначається що Сполучені Штати Америки покладуть на лідерів державного перевороту в Нігері відповідальність за безпеку поваленого бунтівниками президента Мохамеда Базума. Раніше місцева хунта пригрозила його вбити у разі військового втручання інших держав.

"Сполучені Штати цінують рішучість ECOWAS вивчити всі варіанти мирного врегулювання кризи. Демократія є найкращою основою для розвитку, соціальної згуртованості та стабільності в Нігері. Ми підтримуємо нігерійський народ у роботі щодо досягнення цих цілей", — сказав він.

Блінкен наголосив, що американська сторона приєднується до рішення лідером країн Західної Африки засудити незаконне затримання Базума, його сім'ї та членів уряду, а також неприйнятні умови, в яких вони утримуються, і закликає до їхнього негайного звільнення.

"Як і ECOWAS, Сполучені Штати покладуть на Раду з охорони батьківщини (CNSP) відповідальність за безпеку президента Базума, його родини та затриманих урядовців", — йдеться у заяві держсекретаря США.

Переворот у Нігері

У Нігері 26 липня відбувся військовий переворот. Заколотники заявили, що скинули демократично обраного президента Мохамеда Базума і поклали край погіршенню ситуації з безпекою в африканській країні.

Члени президентської охорони Нігеру оточили президентський палац і затримали президента. Вже пізно ввечері в середу оголосили по державному телебаченню, що всі державні інституції призупинили свою роботу, а ситуацію контролюють сили безпеки, закликали зовнішніх партнерів не втручатися.

Так звана група Національної ради захисту країни заявила, що повітряні та наземні кордони закриті, запроваджена комендантська година до стабілізації ситуації.

Зазначимо, що президент Базум був обраний главою держави два роки тому в результаті першої мирної, демократичної передачі влади після здобуття нею незалежності від Франції в 1960 році. Нігер є однією із найбідніших і "найбільш схильних до переворотів" держав Африки.

Нагадаємо, 4 серпня, президент Нігерії Бола Тінубу попросив парламент країни схвалити мобілізацію Збройних сил для можливої інтервенції до Нігеру. Керівники оборонних відомств країн Західної Африки розробили план можливого військового втручання з метою повернути назад переворот, що стався минулого тижня у Нігері, включно з порядком і термінами розгортання сил.

Своєю чергою країни "Великої сімки" почали закладати основу для введення перших санкцій проти членів хунти, які захопили владу в Нігері.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.08.2023 15:22