Фото: dv-gazeta.info

Збагатився на майже 8,5 млн грн: НАЗК взялося за екс-начальника Дніпропетровського обласного ТЦК

Колишній начальник Дніпропетровського обласного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки Анатолій Пікало веде розкішний спосіб життя, який не підтверджений його грошовими активами. Ознаки незаконного збагачення екс-військкома виявило Національне агентство з питань запобігання корупції.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

"У декларації за 2020 рік Пікало зазначив, що ні він, ні його близькі не мають жодних грошових активів. Однак моніторинг встановив, що його батько впродовж останніх чотирьох років набув рухоме та нерухоме майно на 7 889 650 грн: дві квартири в Дніпрі, автомобілі Volkswagen Passat, Ford Ranger, автомобіль Audi А6, Volkswagen ID.6", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що батько військкома також став єдиним засновником та кінцевим бенефіціарним власником фірми зі статутним капіталом 1 100 000 грн, сформованим шляхом його власних готівкових коштів. У липні 2023 року ця фірма набула у власність частку торговельного комплексу вартістю 1 150 000 грн. Дружина військкома у 2022 році отримала в подарунок від свого батька 65 тисяч доларів США, хоча його законний дохід за все життя значно менший.

Сам екс-начальник Дніпропетровського ТЦК у 2021 році придбав дві земельні ділянки та житловий будинок.

НАЗК спільно з другим відділом боротьби з організованими групами з ознаками корупції Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України встановило, що сукупний дохід військкома та його близьких осіб із законних джерел є значно нижчим за вартість всіх набутих вищезазначених активів.

Всі зібрані факти НАЗК передало до Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону для долучення їх до матеріалів кримінального провадження та здійснення досудового розслідування стосовно військкома.

Перевірка військкомів

В Україні триває перевірка діяльності та способу життя працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Вона розпочалася після викриття незаконного збагачення колишнього керівника Одеського регіонального центру комплектування Євгена Борисова.

Правоохоронці сформували базу, до якої ввійшли 1800 керівників і заступників керівників ТЦК.

Однак у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) розповіли, що провести перевірки абсолютно всіх складно. Тому вони застосовують "ризикоорієнтований підхід" і дивляться насамперед на регіони, які, на думку агентства, мають найбільші ризики.

Згодом президент України Володимир Зеленський заявив, що попередні результати перевірки очільників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — "невтішні".

В Офісі генерального прокурора зазначили, що правоохоронці розпочали досудове розслідування щодо територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в 11 областях. За даними слідства, вони організовували ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

Нагадаємо, у четвер, 17 серпня, президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 11 серпня 2023 року "Про результати перевірки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Збройних сил України". Цим рішенням глава держави пропонує замінити обласних військкомів офіцерами, які беруть участь у бойових діях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.08.2023 21:15