Збірна України здобула впевнену перемогу над Литвою

07 ВЕРЕСНЯ 2019 21:55

П'ятий тур групового етапу кваліфікаційного раунду до чемпіонату Європи 2020 року для збірної України пройшов під знаком необхідності здійснити візит в столицю Литви, де на стадіоні «Литовської федерації футболу» їм протистояла місцева національна команда під керівництвом Вальдаса Урбонаса.

У вкрай комфортної ситуації підходили підопічні Андрія Шевченка до чергового матчу кваліфікації на міжнародний форум. Збірна України - лідер своєї відбіркової групи під назвою латинською літерою «B», за підсумками попередніх ігрових днів, повідомляє Euro Sport.

Обмовимося відразу, в силу календаря і виступів збірної Португалії в плей-офф дебютного розіграшу Ліги націй, тільки Україна і Люксембург в рамках своєї групи встигли провести по чотири зустрічі.

Однак виїзд до Литви, так уже склалося історично, ніколи не був простим для українців. Досить згадати кваліфікацію до Євро-2008, коли в групі з фіналістами попереднього чемпіонату світу нашої збірної вдалося зайняти лише четверту позицію.

Під потужні заряди підтримки з трибун литовського стадіону українці з перших хвилин спробували піти штурмом на ворота опонента.

Геніально відпрацьований епізод з найтоншої передачею низом від Марлоса, хибним Ривком Яремчука і правильно зайнявшим позицію у чужих володінь Зінченко, зробили результат. Представник Манчестер Сіті розстрілював ворота Зубаса, який не мав ні найменшої можливості врятувати свою команду.

І все ж, литовці грали на своєму полі, тому господарям було б негоже відпускати свого опонента без належного опору. І тут вже довелося попрацювати нашій обороні, адже офіційна гра на штучному газоні для окремих виконавців була в абсолютну дивину. Вийшло досить непогано. Центр оборони був гранично надійний - Кривцов, на пару з Матвієнко, регулярно страхували налаштовані на атаку фланги, а в опорній зоні справжньою стіною був Тарас Степаненко. А коли півзахисникові Шахтаря опускався допомагати ще й Руслан Малиновський, то гравцям збірної Литви доводилося відходити на свою половину поля, і там вже заново будувати плани наступу.

Новоспечений гравець італійської Аталанти був помітний не тільки на своїй половині поля. Його гарматний удар зі стандарту виявився проблемним для Зубаса, але покарати голкіпера Литви за невдалу спробу відвести загрозу від воріт не зумів Сергій Кривцов. Добре, що цей епізод мав місце бути вже тоді, коли рахунок на табло змінився вдруге, знову на користь команди Шевченко. Марлос видряпав м'яч з-під ніг опорного півзахисника господарів, на пару кроків зблизився з кордоном штрафний, після чого пробив під підставу лівої штанги - в кращих його традиціях.

До перерви на рахунку нашої збірної був ще й момент з промахом повз ворота від Зінченка, який не найвдалішим чином розпорядився створеної Миколенко можливістю під час атаки з лівого флангу. В іншому ж, гра українців не викликала критики, а перевага в атаці створювалося саме тоді, коли «зв'язок» і розуміння між футболістами досягали свої пікових значень.

Закріпити результат допомогла якісно проведена заключна половина зустрічі. Перелік моментів біля воріт Литви відкрив удар з розворотом корпусу від Яремчука з району одинадцятиметрової позначки, з яким зумів впоратися Зубас. І відразу ж за ним прослідував прицільний постріл Руслана Малиновського під праву штангу, який остаточно добив господарів поля. Не дарма Руслан пристрілювався в перші сорок п'ять хвилин, що тут сказати.

За вседозволеністю на половині поля суперника, зовсім позабувала під завісу поєдинку команда Шевченка про захист власних воріт. І була близька до того, щоб пропустити свій другий гол в кваліфікації до Євро-2020. Однак виручив Андрій П'ятов, якому вдалося парирувати удар зі входу в штрафну у виконанні Вербіцкаса. На цьому і завершили, 0:3 - Україна не дозволяє нікому наблизитися до першій сходинці!

Для збірної України на груповому етапі відбору наступним суперником також стане Литва, 11 жовтня 2019 року, о 21:45. Поле битви - ОСК «Металіст» у Харкові.

Литва - Україна 0:3

Голи: Зінченко, 7, Марлос, 28, Малиновський, 62

Спорт, 07.09.2019 21:55