Фото: прес-служба Офісу президента

Зеленський хоче, щоб другий Саміт миру пройшов у країні Глобального півдня та назвав ключову умову

Український президент Володимир Зеленський запропонував Індії провести другий Саміт миру, але для цього потрібно, щоб країна приєдналася до комюніке першого саміту, який пройшов у Швейцарії.

Таку заяву глава держави зробив в інтерв'ю індійським ЗМІ.

"Що стосується Саміту миру. Я дійсно вважаю, що другий Саміт миру повинен бути в одній з країн Глобального півдня. Ми дуже відкриті. Я вам скажу, що є такі країни, як Саудівська Аравія, Катар, Туреччина, з якими ми ведемо перемовини щодо другого Саміту миру", — сказав Зеленський.

Український лідер підкреслив, що поділився ідеєю з главою індійського уряду Нарендрою Моді, щоб провести саміт миру в цій країні.

"Це найбільша у світі демократія. Але я хочу бути відвертим. Це стосується не тільки Індії, але й будь-якої держави, яка позитивно ставитиметься до проведення другого саміту", — зазначив Зеленський.

Президент заявив, що Україна не зможе провести саміт у країні, яка не приєдналася до комюніке Саміту миру.

"Ми не зможемо провести Саміт миру в країні, яка поки не приєдналася до комюніке саміту. Я думаю, ви це розумієте. Ніхто ні на кого не тисне, але це логічно", — резюмував Володимир Зеленський.

Нагадаємо, в червні секретар із західного напряму Міністерства закордонних справ Індії Паван Капур заявив, що Індія не підписала комюніке Глобального саміту миру, адже вважає, що сталий мир вимагає діалогу обох учасників та "практичної взаємодії" між сторонами війни.

Цікаво, що прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді закликав президента України Володимира Зеленського сісти за стіл переговорів з главою Кремля Володимиром Путіним. Він місяць тому зустрічався з російським диктатором і намагався переконати його припинити війну.

Згодом президент Володимир Зеленський підбив підсумки зустрічі з главою уряду Індії Нарендрою Моді. Український лідер задоволений його візитом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.08.2024 15:41