Фото: Офіс президента

Зеленський оцінив ризики теракту на Запорізькій АЕС

Президент Володимир Зеленський заявив, що країна-агресорка використовує Запорізьку АЕС для радіаційного шантажу. Проте можливість теракту виключати не можна.

Про це очільник держави заявив в інтерв'ю elmundo.es.

"Росія слабка і неконтрольована, як ми бачили під час заколоту "Вагнера". Ми це бачили під час підриву Каховської дамби. Звичайно, є ризик бути підірваним. Є експерти, які стверджують, що підрив охолоджених реакторів не має ніякого значення, а інші стверджують, що це не так. Фактом є те, що ЗАЕС замінована і це підтверджує МАГАТЕ", — зауважив гарант.

Зеленський наголосив, що, за даними української розвідки, на території АЕС є вибухівка та п'ять тисяч російських військових із важким озброєнням. Крім того, президент зауважив, що Росія прагне до замороженого конфлікту в Україні.

"Нашій розвідці також відомо, що існують російські плани, які мають на меті спричинити витік радіоактивних речовин на станції. Це частина їхньої стратегії: заморозити конфлікт, як і дамбу. Якщо ми передамо контроль над ЗАЕС МАГАТЕ, вони дистанційно підірвуть завод, тому що їм потрібно виграти час, щоб залучити та виготовити більше зброї, а потім спробувати знову стерти нас з лиця землі. Також хочу нагадати, що наших працівників викрадають, а їхніх дітей вивозять до Росії", — сказав президент.

Загроза вибуху на ЗАЕС

Запорізьку АЕС окуповано російськими військами з перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україні в лютому 2022 року. Вже неодноразово повідомлялося, що на території станції окупанти тримають особовий склад і техніку, а також замінували її.

22 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти можуть розмірковувати над скоєнням терористичного акту з викидом радіаціапорізькій АЕС. Таку заяву він зробив після наради з представниками ГУР та СБУ. Президент нагадав, що РФ використовує Запорізьку атомну станцію як елемент своєї агресії.

30 червня стало відомом, що російські окупанти поступово залишають територію Запорізької атомної електростанції. Одними з перших зі станції поїхали троє співробітників "Росатому", які керували діями росіян. 

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки відреагували на можливий теракт на Запорізькій АЕС. Там, попри останні заяви української влади про підготовку Росією підриву на ЗАЕС, наразі не вважають "неминучою" загрозу теракту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.07.2023 09:27