Фото: Офіс президента України

Зеленський озвучив єдину умову для початку переговорів із Росією

Президент Володимир Зеленський запевняє, що Україна відкрита для мирних ініціатив будь-яких країн, якщо вони виходять з необхідності повного виведення російських військ з суверенної території України. Водночас будь-який територіальний компроміс неприпустимий для Української держави.

Про це він сказав на конференції Reuters NEXT. Президент наголосив, що не розуміє, чому Україна, яка стала жертвою агресії, має йти на якісь компроміси. На його думку, територіальний компроміс вплине на цілісність багатьох інших країн, які одразу опиняться під загрозою, оскільки в агресорів буде перед очима "російський успіх".  

Зеленський стверджує, що війна повинна закінчитися виведенням окупантів з усієї території України.

"Російські солдати повинні піти на їх власну суверенну землю. Це і буде точка, на якій зупиниться війна і почнеться створення дипломатичної платформи для того, щоб її закінчити", — сказав глава держави.

Президент наголосив, що головною умовою залишається те, що "росіяни повинні піти". Зеленський розповів, що у нього були розмови про посередництво в припиненні війни з лідерами Китаю, лідерами Африки та іншими.

"Ми готові слухати будь-які голоси, якщо вони не російські. Включно з голосами Бразилії, США, Китаю, Африки. І ми залучаємо їх до нашої формули миру. Наші десять пунктів - але з вашими пропозиціями. Але все це має бути засноване на тій самій головній ідеї", — додав він.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський повідомляв, що запропонована ним Формула миру для справедливого закінчення війни Росії проти України може стати базою й для припинення інших військових конфліктів на планеті. Він зазначив, що в Україні не єдиний і не останній військовий конфлікт у світі.

Водночас президент Об'єднаних Арабських Еміратів Мухаммед бен Заїд хоче організувати зустріч президента України Володимира Зеленського з російським диктатором Володимиром Путіним. Ініціатива щодо організації зустрічі виникла на прохання Папи Римського Франциска в координації з деякими європейськими державами. Також про плани зустрічі проінформований і американський лідер Джо Байден.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.11.2023 00:02