Зеленський під час виступу на Парламентській асамблеї НАТО порівняв тактику ХАМАСу та Росії

Президент Володимир Зеленський під час виступу на Парламентській асамблеї НАТО, порівняв тактику ХАМАС під час нападу на Ізраїль з тією, яку використовує Росія в Україні. Глава держави заявив, що міжнародне співтовариство має об’єднатися для боротьби з терористичними організаціями та державами.

Про це повідомляє The Guardian.

За словами Зеленського, ізраїльські журналісти, які відвідували Україну та були свідками наслідків звірств у таких містах, як Буча, де були виявлені масові поховання, тепер бачать подібну тактику, що використовують терористи в їхній країні.

"Тисячі ракет. Розстріл людей в автомобілях. Не помилували нікого. Самі терористи дали світові кадри своїх звірств і пишалися цим. Навіть мерців намагалися принизити. Все це ми бачили в Ізраїлі", — сказав президент.

На його думку, міжнародна спільнота має погодити основний стандарт пристойності — "не гвалтувати жінок, не вбивати, не сприймати дітей як трофеї, не заливати села і міста кров'ю, не стріляти по мирних жителях в автомобілях".

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

У суботу вранці, 7 жовтня, бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах Ізраїлю. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. 

Вночі 8 жовтня авіація Ізраїлю завдала ударів по мечетях, командних центрах та штабах у Секторі Газа. Попередньо, бойовики ХАМАС використовували релігійні об'єкти у військових цілях. Вранці 8 жовтня ліванське угрупування Хезболла обстріляло Ізраїль ракетами  і мінометами "на знак солідарності" з палестинцями. Водночас Армія оборони Ізраїлю заявила, що завдає ударів по одному із районів Лівану у відповідь.

Вже вдень у неділю, 8 жовтня, Ізраїль офіційно оголосив війну. Це сталось після рішення військово-політичного кабінету країни, який проголосував за застосування пункту 40 Алеф. 

Згідно з останніми даними, через напад ХАМАС в Ізраїлі загинули щонайменше 700 людей. Раніше посол Ізраїлю в ООН заявив, що жодних переговорів із бойовиками країна не вестиме, й "епоха переговорів із цими дикунами закінчилася".

Зазначимо, що українські дипломати 9 жовтня вивезли із міста Сдерот українського хлопчика. Він отримав поранення під час нападу бойовиків ХАМАСу на Ізраїль. Нині дитина перебуває в безпечному місці під опікою посольства. Йому надано медичну та психологічну допомогу. Також вдалося розшукати п‘ятьох громадян, які вважалися зниклими на півдні Ізраїлю. Водночас з‘явилася інформація про можливу загибель інших двох українців поблизу Сектору Газа.

Нагадаємо, за даними Wall Street Journal, представники іранських спецслужб допомогли бойовикам ХАМАС спланувати атаку на Ізраїль, а також дали дозвіл на її проведення під час зустрічі в Бейруті на початку жовтня. Водночас сам Тегеран заперечує цю інформацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.10.2023 13:56