Фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

Зеленський підбив підсумки візиту у Канаду

У п'ятницю, 23 вересня, президент України Володимир Зеленський відвідав Канаду. Там він провів переговори з прем’єр-міністром країни Джастіном Трюдо, генерал-губернатором країни Мері Саймон та її чоловіком Вітом Фрейзером, взяв участь в урочистому засіданні парламенту країни, поспілкувався з канадською громадськістю, представниками бізнесу та українською громадою.

Наприкінці візиту він підбив підсумки. У своєму Telegram-каналі очільник Української держави розповів про домовленості, яких вдалося досягти.

Так, за словами Зеленського, Україна отримала новий пакет оборонної підтримки — бойові бронемашини та броньовані машини для евакуації. Також він провів плідні розмови з приводу захисту українського неба. Канада повідомила, що направить своїх інструкторів і техніків, щоб українці могли максимально використовувати подаровані винищувачі​ F-16.

"Докладно обговорили посилення нашого повітряного щита. Надзвичайно ціную рішення Канади приєднатися до підготовки пілотів для літаків F-16", — вказав він.

Україна та Канада підписали Угоду про вільну торгівлю. "Це стане базою для відбудови України. Канада — один із найбільших наших донорів, це дуже важливо. І я вдячний за готовність продовжити таку підтримку", — зазначив президент України.

Також сторони обговорили різні аспекти української Формули миру. Серед іншого те, що стосується справедливості — засудження Росії за агресію та компенсації всіх завданих нею збитків.

"Дякую Канаді й за підтримку нашої роботи задля організації Глобального саміту миру. Дякую Джастіну за рішення його уряду закупити для потреб України нову партію ракет для систем ППО. Це дуже своєчасно з огляду на щоденні російські удари ракетами та іранськими "шахедами" по наших містах, нашій цивільній інфраструктурі", — резюмував Зеленський.

Підтримка Канадою України

В Оттаві 22 вересня під час зустрічі Володимир Зеленський й Джастін Трюдо домовилися працювати з "Великою сімкою" щодо створення робочої групи, яка буде надавати поради стосовно арешту активів, включно з активами Центрального банку Росії. Трюдо повідомив, що Канада буде надавати економічну допомогу Україні протягом наступного року. 

Трюдо наголосив, що Канада додала ще 63-х росіян до санкційного списку, які відповідають за викрадення дітей з України та розповсюдження дезінформації. Також Канада допомагатиме у відбудові інфраструктури, у сфері кібербезпеки й фермерам, діяльність яких була перервана діями Росії.

Уряд Канади надасть допомогу Музею голодомору в Україні. Водночас держава допомагатиме всім українцям, зокрема, у сфері психічного здоров'я, тому що війна впливає не тільки на лінію фронту, але й всередині країни, додав Трюдо.

Крім цього, Федеральний уряд Канади надасть Україні додаткову військову допомогу на суму 500 мільйонів доларів США (650 мільйонів канадських доларів) протягом наступних кількох років. Країна також долучиться до навчання українських пілотів на F-16.

Нагадаємо, 21 вересня в межах робочого візиту до Сполучених Штатів Америки президент України Володимир Зеленський провів зустріч із президентом США Джозефом Байденом. Очільник української держави подякував американському лідеру за плідний діалог і потужну підтримку всіх українців. Вони обговорили оборонну підтримку України та подальшу співпрацю на благо обох країн і всього світу, досягнули нових домовленостей, які зміцнять обороноздатність України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.09.2023 02:44