Фото: politteo.online

Зеленський підписав закон про відновлення партійного звітування

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який відновлює обов’язкове фінансове звітування політичних партій.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Згідно із законом, протягом 90 днів партії, які мають державне фінансування, повинні подати до Національного агентства з питань запобігання корупції звіти за періоди дії карантинних обмежень та воєнного стану. Для партій, що не мають державного фінансування, строк складає 120 днів.

Далі НАЗК має перевірити звіти протягом 60 днів. Окрім того, вже з наступних парламентських виборів пропонується зменшити поріг для отримання права на державне фінансування з 5% голосів до 3%.

Варто додати, що у 2020 році партіям дозволили не подавати фінансові звіти через ковідні обмеження, а пізніше продовжили таку політику через воєнний стан в Україні. Проте 23 серпня Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №9419-1 про відновлення фінансової звітності та державного контролю за фінансуванням політичних партій.

Нагадаємо, 20 вересня парламент проголосував за публічне відкриття е-декларацій. Раніше президент Володимир Зеленський ветував цей законопроект без негайного відкриття реєстру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.09.2023 15:54