Фото: ВР

Рада проголосувала за негайне відкриття електронних декларацій

У середу, 20 вересня, парламент проголосував за публічне відкриття е-декларацій. Раніше президент Володимир Зеленський ветував цей законопроект без негайного відкриття реєстру.

Про це повідомив народний депутат України від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко. "За" проголосували 341 народних обранців.

"Вето президента враховано, декларації відкрито. Рада тільки що проголосувала цей законопроект", — написав від у Telegram.

Фото з соцмереж

Варто зазначити, що єдиний голос проти був від нардепа "Слуги народу" Дмитра Микиша.

"Людина, яка проголосувала проти — нардеп Дмитро Микиша від "Слуг", — додав Гончаренко.

Повернення е-декларування: що відомо

Верховна Рада на початку вересня ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів. 

Водночас Зеленського закликали ветувати закон про е-декларування депутатів та чиновників. Петиція на сайті глави держави лише за кілька годин набрала необхідні 25 тисяч голосів.

12 вересня президент Володимир Зеленський наклав вето на документ. Він наголосив, що Реєстр потрібно відкривати вже зараз.

Ухвалення закону повинне сприяти спрощенню притягнення до відповідальності за несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і також підвищити ефективність впливу держави на забезпечення вимог фінансового контролю особами, які відповідно до частин першої та другої статті 45 закону України "Про запобігання корупції" зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Нагадаємо, раніше у Національному агентстві з питань запобігання корупції закликали Верховну Раду не руйнувати декларування та не приховувати від суспільства дані про осіб, які вчинили корупційні злочини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.09.2023 14:27