Фото: Офіс президента

Зеленський повідомив, за яку систему ППО Україні домовлятися найважче

Президент Володимир Зеленський зазначив, що найбільше доводиться боротися за надання Україні систем протиповітряної оборони Patriot. Вони найнеобхідніші для ефективного захисту неба від ворожих ракет.

Про це гарант заявив під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере у Києві.

Очільник держави висловив вдячність партнерам за системи Patriot, NASAMS, IRIS-T, які успішно застосовує українська протиповітряна оборона. Водночас він зазначив, що за кожну пускову установку потрібно "сильно боротися".

"Із Patriot дуже складно, складно працювати з партнерами за кожну додаткову пускову систему, я вже не говорю про додаткову батареї. За все це треба дуже сильно боротися", — зауважив Зеленський.

Президент наголосив, що для закриття неба над Україною від ворожих атак потрібні сучасні системи ППО, а також додаткові ракети для наявного обладнання радянських часів.

"Щодо закриття неба — ми можемо працювати тільки сучасними системами ППО. Перший пункт. Другий — додаткові ракети для несучасного, але все ж таки дієвого радянського обладнання, у нас деякі такі системи є", — сказав він.

За словами Зеленського, наразі існує дефіцит ракет для радянських систем ППО. Він пояснив, що для отримання снарядів для них необхідна співпраця з країнами, на чиїх складах є відповідна амуніція.

"Третій момент — почати виробляти своє вітчизняне ППО. Більше ніяких варіантів немає", — додав Зеленський.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський під час візиту до Данії 20 серпня, коментуючи контрнаступ українських захисників, заявив, що їм бракувало зброї для потужних атак влітку. Він наголосив, що Україна не буде ризикувати життями тисяч захисників заради просування до п'яти-восьми кілометрів, коли немає потужної зброї. Також очільник держави зазначив, що поки Україна готувалася до контрнаступу, росіяни окопувалися, мінували територію та вибудовували свою оборону, проте вони усе це робили ще з 2014 року.

Водночас Зеленський зауважив, що контрнаступ Збройних сил України необхідний не лише нашій країні, а й іншим європейським державам, оскільки Україна бореться за цінності цілого світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.08.2023 22:23