Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський пояснив, чому операція ЗСУ в Курській області була максимально засекреченою

Україна тримала у секреті підготовку до проведення операції в Курській області через можливий витік інформації до російської розвідки. Про неї не знали навіть союзники Києва.

Таку заяву зробив президент України Володимир Зеленський під час виступу на 50-му міжнародному форумі "Амброзетті".

Глава держави наголосив, що Україна володіла інформацією від своєї розвідки та партнерів зі США, Євросоюзу та Великої Британії про те, що РФ планує атакувати Сумську область. Росія, за словами Зеленського, вирішила вдатися до таких дій після того, як їй не вдалося захопити Харків.

Український лідер зазначив, що після отримання цієї інформації разом із головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським було ухвалене рішення про початок Курської операції.

"Ми вирішили: так, нам потрібно зробити це швидше. І ніхто не повинен знати (про операцію, — ред.). Це не тому, що ми не поважаємо когось — ні, це не про це. Росія всюди просто зі своєю розвідкою, всюди. Ось чому ми повинні були користуватися цією інформацією дуже обережно, дуже конфіденційно", — йдеться у заяві глави держави.

Володимир Зеленський також підкреслив, що у підсумку Україна добилась успіху в Курській області, тому й вдалося захистити Сумщину від нападу загарбників.

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, наступальні й оборонні можливості росіян на Донеччині тепер залежать також і від ситуації в Курській області. Вторгнення українських військ у цей регіон Росії вплинуло на весь театр воєнних дій і визначатиме його надалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.09.2024 22:55