Фото: Офіс президента

Зеленський пояснив, чому Україна не розпочинає контрнаступ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ потрібно більше часу для початку довгоочікуваного контрнаступу проти російських військ. Нині військові очікують доставки обіцяної допомоги.

Про це глава держави сказав ВВС.

Виступаючи в Києві, Зеленський назвав бойові бригади готовими, але зауважив, що армії все ще потрібні "деякі речі", зокрема броньована техніка, яка "надходить партіями".

"Із тим, що ми вже маємо, ми можемо йти вперед і, я думаю, досягнемо успіху. Але ми втратимо багато людей. Я вважаю, що це неприйнятно. Тому нам потрібно почекати. Нам все одно потрібно трохи більше часу", — сказав президент.

Нагадаємо, за даними видання The Washington Post, Збройні сили України можуть розпочати наступальні дії одразу на кількох напрямках. Вказується, що однією з ключових цілей для ЗСУ — знищення сухопутного мосту між Кримом та Росією. Для реалізації такого плану потрібно "розрізати" російські війська та логістичні шляхи у Запорізькій області. Ще однією версією джерела є наступ на Кримський півострів. Його звільнення можливе за військово-морських операцій і, можливо, навіть висадки на пляжі.

Водночас, як повідомляв президент Володимир Зеленський, ЗСУ будуть готові до контрнаступальної операції, коли наша держава отримає від союзників усю необхідну зброю. Терміни, за його словами, можуть залежати й від погодних умов. Український лідер вважає, що Україна може отримати сучасні винищувачі після початку контрнаступу. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба теж заявляв, що рішення щодо надання Києву винищувачів F-16 буде прив'язане до результатів українського контрнаступу.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов заявив, що у Збройних сил України є кілька робочих варіантів контрнаступу. Остаточний план дій українських військових ще не затверджений.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.05.2023 11:24