Фото: сайт Офісу президента

Зеленський пояснив важливість членства України в НАТО

Сеймас Литви цього тижня визнав необхідність в поточному році, а саме на саміті у Вільнюсі, запросити Україну стати членом НАТО. Це вказує на розуміння цієї країни актуальної безпекової ситуації в Європі.

Таку заяву зробив президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 8 квітня. Він подякував литовському народу та політикам за таке історичне рішення.

"Лише разом з Україною Альянс може гарантувати справжній захист Європі від будь-якого посягання на життя народів на наявні кордони й міжнародний порядок, заснований на правилах. А ось без України складно уявити потрібну для цього міцність", — зазначив Зеленський.

Очільник держави наголосив, що рішення литовського Сеймасу матиме продовження найближчими тижнями й місяцями. Робота у цьому напрямку вже триває.

Читайте також: Гра на випередження: як Гельсінкі передає вітання "фінляндизаторам" України

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає можливість приєднатися до НАТО після перемоги у війні з Російською Федерацією. Члени Альянсу зараз підтримують Україну і робитимуть це й надалі.

Водночас, за даними Financial Times, деякі держави-члени НАТО на саміті у Вільнюсі мають намір запропонувати Україні "дорожню карту" для вступу в Альянс. Проте, Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти такого розвитку подій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.04.2023 00:33