Фото: Офіс президента

Зеленський прибув до Іспанії на саміт Європейської політичної спільноти

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 5 жовтня, приїхав з візитом до Іспанії. Він візьме участь у саміті Європейського політичного співтовариства та проведе низку двосторонніх зустрічей.

Про це сам гарант повідомив у Telegram.

"Гранада, Іспанія. Саміт Європейської політичної спільноти. Україна нарівні з іншими націями в нашому спільному європейському домі бере участь заради безпеки й стабільності на континенті", — написав Зеленський.

Очільник держави наголосив, що під час саміту запланована робота в спільних форматах, а також відбудуться важливі двосторонні зустрічі.

"Ключове для нас, особливо перед зимою,  посилення ППО, і вже є основа для нових домовленостей із партнерами. Готуємося їх підтвердити та реалізувати", — наголосив президент.

Також важливою темою, за його словами, є посилення наявної в Європі архітектури безпеки, зокрема регіональної. Україна має вагомі пропозиції. Крім того, окрема увага буде приділена Чорноморському регіону та спільній роботі заради глобальної продовольчої безпеки й захисту свободи мореплавства.

"Цей день має бути плідним для України та всієї Європи", — наголосив глава держави.

Що відомо про неформальний саміт ЄС

У п'ятницю, 6 жовтня, в іспанському місті Гранаді пройде неформальний саміт ЄС. Там буде прийнята декларація, що містить політичні плани на найближчі роки. 

Згідно з проектом декларації саміту, ЄС планує зміцнювати оборонну готовність і розвивати європейську оборонну технологічну і промислову базу, в тому числі шляхом збільшення інвестицій, щоб протистояти Росії. Також на саміті заплановано обговорення реформування ЄС і прийняття нових країн. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Володимир Зеленський отримав запрошення від голови уряду Іспанії Педро Санчеса на неформальну зустріч лідерів держав Європейського Союзу в Гранаді. Проте тоді гарант наголошував, що навряд чи зможе бути присутнім на зустрічі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.10.2023 10:39