Володимир Зеленський на прес-конференції 19 грудня 2023 року. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Зеленський про конфлікт із Польщею: "Я не тряпка якась, я захищаю інтереси своєї держави"

Президент Володимир Зеленський заявив, що у ситуації з українсько-польськими відносинами він захищає інтереси своєї держави. За його словами, компромісу щодо експорту української агропродукції не було досягнуто.

Про це гарант заявив на прес-конференції за підсумками 2023 року.

"Хочу подякувати Польщі й президенту Дуді, перш за все суспільству. Ви з нами з початку війни, ви наші сусіди, приймали наших людей. І я робив максимально все, щоб віддячити вам. Може цього замало, але ми вам вдячні. Але при цьому ми маємо бути відвертими. Президент Анджей говорив: українці своїм життям захищають Польщу. Вважаю ми брати з вами. Ви нам допомагали, як могли, а ми стояли за вас і стоїмо, як можемо. У мене були потужні стосунки з вашим Кабміном. Ми були вдячні. Потім була блокада наших кордонів. Зрозумійте, це не бізнес під час війни. Це було виживання, у нас не було коридору — вільного, незалежного, чорноморського коридору, яким можна було вивозити зерно", — заявив Володимир Зеленський.

Гарант підкреслив, що в України були проблеми зі Словаччиною, Угорщиною та могли бути з Румунією.

"І у нас були проблеми з нашими найбільшими друзями — Польщею. Що у нас залишається, якщо немає моря? Коли сказали компроміс. Я сказав: а в чому? Ми готові, скажіть в чому. Не всім нам вижити? Не вивезти зерно? Ми сказали: окей, не будемо продавати зерно в Польщу або ще десь. Дайте вивезти. Ви знаєте, як українці ставляться до поляків. З великою симпатією, з любов'ю. В Україні, всі бачили, що у нас конфлікт на рівні лідерів. А українці почали захищати вас, не мене! Хоча я захищав інтереси українців. І це життя. Послухайте, це життя сусідів, близьких людей", — наголосив Зеленський.

Президент додав, що Україні було дуже складно. Адже країна втрачала сотні мільйонів доларів та частину врожаю щоденно.

"І щодня мене запитували наші фермери: а як, у нас заміновані поля, як вивезти хоч щось? І ми почали втрачати політичні відносини. Я ще раз підкреслюю: я вдячний вашому народові, але зрозумійте мене. Я не "тряпка" якась, я захищаю інтереси своєї держави під час війни. Я просто сказав: дайте нам вивезти. А нам не дали. І це було неправильно. Просто неправильно. Один пан, а інший на землі працює — так воно не може бути", — пояснив очільник держави.т.

Водночас Зеленський зазначив, що вірить, що ситуацію вдасться вирівняти, і що новий польський уряд під керівництвом Дональда Туска розблокує "цю всю блокаду".

"Я буду вірити, що новий уряд розблокує цю всю блокаду. Вона штучна. Ми готові, щоб у Польщі люди нічого не втрачали. Але не можна політизувати питання зерно. Що вийшло? У фінансовому плані Польща втратила. Чому? Ми побудували кордон через Молдову та Румунію, ми побудували коридор Чорним морем і менше експорту через Польщу. Ми не хотіли цього. У мене була розмова з Дональдом Туском. Я йому вдячний за міцну позицію", — акцентував президент.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Україні та Польщі вдасться знайти вирішення конфлікту через експорт зерна без негативного впливу на військову допомогу ЗСУ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.12.2023 21:38