Фото: сайт президента

Зеленський провів телефонну розмову з Шольцом: про що говорили

У суботу, 24 серпня, президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом з нагоди Дня Незалежності України. Політики обговорили, зокрема, військову та гуманітарну ситуацію в Україні.

Про це йдеться у повідомленні, яке з'явилось на сайті президента України.

Глава України висловив співчуття у зв’язку з трагедією в німецькому Золінгені, що сталася під час фестивалю 23 серпня. Володимир Зеленський також подякував канцлеру за привітання українського народу з Днем Незалежності та вагому всебічну допомогу його країни, особливо у зміцненні обороноздатності України.

"Дякую вам за два з половиною роки лідерства Німеччини. Важливо мати надійних друзів, які будуть із нами до відновлення справедливого й тривалого миру", — сказав Зеленський.

Український лідер також поінформував Шольца про ситуацію на лінії фронту й поточні потреби Сил оборони України, зокрема у бронетехніці та засобах ППО. Сторони також скоординували співпрацю та подальші контакти в межах "Рамштайну".

Лідери двох країн обговорили продовження фінансування оборонної підтримки України та використання заморожених російських активів на потреби нашої держави. 

Президент подякував Німеччині за участь 22 серпня в першій тематичній онлайн-конференції в межах підготовки до другого Саміту миру, яка була присвячена енергетичній безпеці. Також обговорили подальші кроки щодо реалізації домовленостей, досягнутих під час першого Саміту миру у Швейцарії.

Як відомо, нещодавно німецькі ЗМІ повідомляли, що нинішнє бюджетне планування федерального уряду Німеччини не передбачає додаткових коштів на підтримку України, та додаткові заявки від Міністерства оборони Німеччини щодо військової допомоги Україні більше не будуть затверджуватися на вимогу канцлера.

В українському МЗС заявили, що ці повідомлення є некоректними та маніпулятивними. У самій Німеччині політики як від опозиційного ХДС, так і від коаліції, зокрема, від партії Олафа Шольца, розкритикували такий підхід до подальшого фінансування допомоги Україні, оскільки вважають, що це може загрожувати безпеці Німеччини.

В уряді Німеччини заперечили наміри скоротити військову допомогу Україні. За словами його речника, німецька влада очікує, що наступного року міжнародні партнери нададуть Україні кредит на загальну суму 50 мільярдів доларів, який погашатимуть коштом відсотків із заморожених російських активів.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що німецький уряд передав Україні черговий пакет військової допомоги. Він містить засоби протиповітряної оборони, безпілотники та допоміжні машини.

Своєю чергою на тлі різних медійних публікацій стосовно подальшої допомоги Україні канцлер Олаф Шольц запевнив, що Німеччина продовжить підтримку України, зокрема, за допомогою кредиту на 50 мільярдів євро в межах G7.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.08.2024 18:37