Нарендра Моді та Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента

Зеленський розповів, який політик може допомогти закінчити війну

Президент Володимир Зеленський переконаний, що глава уряду Індії Нарендра Моді здатен допомогти завершити війну в Україні. Його держава здатна натиснути на Російську Федерацію блокуванням економіки країни-агресора.

Про це глава держави сказав в інтерв'ю газеті Times of India.

"Прем'єр-міністр Моді може вплинути на закінчення війни в Україні. У цьому його величезна цінність у будь-якому конфлікті. У цьому є величезна цінність Індії", — сказав президент України Володимир Зеленський. 

Коли його запитали про можливість проведення прем'єр-міністром Моді переговорів між Україною та Росією, Зеленський дав найсильніший сигнал на цей момент: "Безперечно, це може бути в Індії, і прем'єр-міністр Моді справді може це зробити... але я думаю, що нам потрібно підготуватися... і лише відповідно до нашого формату, тому що війна йде на нашій землі... у нас є платформа, якою є мирний саміт"

Як зазначає видання, українські сили останніми місяцями перебували під тиском через те, що Росія просувалася на Донбасі. Додайте до цього невизначеність, викликану майбутніми президентськими виборами в США, де перемога Трампа може призвести до того, що Київ втратить життєво важливу американську підтримку. Вашингтон є найбільшим джерелом військової допомоги Києва і будь-яке скорочення цієї підтримки стане величезним ударом для України. Київ уже стикається з обмеженнями на використання американської далекобійної зброї для поразки російських військових цілей у глибині Росії. З наближенням зими та ударами Росії, що продовжуються, по українській енергетичній інфраструктурі Київ очікують ще кілька похмурих місяців.

На заяву Моді, що він готовий працювати над встановленням миру в Україні, Зеленський закликав до дій, а не просто до слів. "Моді — прем'єр-міністр справді величезної країни… Така країна не може просто сказати, що ми зацікавлені у припиненні війни… Прем'єр-міністр Моді може вплинути на припинення війни… блокування російської економіки, блокування дешевих енергоресурсів, блокування оборонно-промислового комплексу Росії призведе до зниження можливостей Москви вести війни проти нас"

Зокрема, Зеленський попросив Моді допомогти повернути українських дітей, насильно депортованих до Росії: "Ви можете змусити Путіна повернути українських дітей… Прем'єр-міністр Моді може використати свій вплив та сказати Путіну: просто дайте мені 1000 українських дітей, які будуть повернуті до України. Нехай прем'єр-міністр Моді поверне бодай 1000 українських дітей".

Нагадаємо, в червні секретар із західного напряму Міністерства закордонних справ Індії Паван Капур заявив, що Індія не підписала комюніке Глобального саміту миру, адже вважає, що сталий мир вимагає діалогу обох учасників та "практичної взаємодії" між сторонами війни.

Цікаво, що раніше прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді закликав президента України Володимира Зеленського сісти за стіл переговорів з главою Кремля Володимиром Путіним. Він місяць тому зустрічався з російським диктатором і намагався переконати його припинити війну.

У вересні посол України в Нью-Делі Олександр Поліщук заявив, що Індія має відігравати активнішу роль у припиненні війни Росії в Україні, якщо вона хоче отримати постійне місце у Раді Безпеки ООН.

Раніше президент Індії Нарендра Моді на зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним 22 жовтня заявив, що його країна готова сприяти "врегулюванню конфлікту" в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.10.2024 10:43