Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Зеленський у Берліні: "Україна планує до зими відновити усі зруйновані енергооб'єкти, які можливо"

У найближчій перспективі в Україні потрібно реалізувати швидке та недорого вартісне відновлення усіх об'єктів енергетичної інфраструктури, які можливо відновити. Важливо виконати ці роботи до початку зими.

Про це на церемонії відкриття Ukraine Recovery Conference 2024, яка відбулася у столиці Німеччини Берліні, заявив президент України Володимир Зеленський. 

За словами гаранта, одна з основних цілей російського диктатора Володимира Путіна в Україні — це енергосистема. 

"Від перших років свого правління він розглядає саме енергоресурси, енергогенерацію та енергоспоживання як зброю, інструмент для впливу та підкорення нації. Європа неодноразово вже з цим стикалася", — зазначив Зеленський.

Він додав, що внаслідок енергетичного терору Москви в Україні було знищено потужності на вже дев'ять ГВт, та додав, що пік споживання енергії в нашій країні минулої зими був 18 ГВт. Для порівняння Зеленський навів енергоспоживання Берліну, яке складає два ГВт електроенергії та споживання електроенергії іншого німецького міста, а саме Мюнхена, яке потребує трьох ГВт електроенергії. 

"Ми вже втратили в рази більше генерації, ніж обсяг енергоспоживання великих міст", — додав Зеленський

Президент зазначив, що в найближчій перспективі Україні необхідно реалізувати швидке та недороге відновлення енергооб'єктів, які наразі можливо відновити. За його словами, це потрібно зробити в найближчі три або чотири місяці, щоб встигнути до початку зими.

"Ми знаємо як це забезпечити. Від вас просимо обладнання з ваших зупинених електростанцій та фінансову підтримку. Це дозволить відреагувати на ситуацію тут і зараз, зберегти нормальне життя", — додав Зеленський.

Нагадаємо, 11 червня Володимир Зеленський на конференції з відновлення України заявив, що наразі нашій країні необхідно сім установок протиповітряної оборони Patriot, щоб закрити основні міста в найближчому майбутньому. Очільник держави зауважив, що Росію потрібно позбавити можливості тероризувати Україну, адже без цього "в Путіна не буде справжнього інтересу шукати чесний мир і буде незмінною його ілюзія, що Україну можна стерти, розбивши бомбами й ракетами все".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.06.2024 14:20