Фото: Офіс президента

Зеленський у Нью-Йорку зустрівся з президентом ПАР: про що говорили

Президент України Володимир Зеленський на полях 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку зустрівся з президентом Південно-Африканської Республіки (ПАР) Сирілом Рамафосою. Лідери країн обговорили актуальні питання взаємодії між Україною та ПАР у продовження свого діалогу, розпочатого під час зустрічі в Києві.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Зокрема, Зеленський відзначив важливість участі Південно-Африканської Республіки в робочих групах щодо української формули миру. Президенти приділили увагу підготовці до наступної зустрічі на рівні радників з реалізації пунктів формули миру.

"Ми надзвичайно вдячні за початок реальної роботи платформи нашої Формули миру. Посольство вашої країни в Україні й особисто пан Посол беруть участь у зустрічах щодо цього питання", — зазначив глава України.

Також сторони обговорили підготовку до Глобального саміту миру на рівні лідерів країн. Зокрема, вони відзначили необхідність відновлення функціонування "зернового коридору" в Чорному морі для забезпечення світової продовольчої безпеки, а також створення зернових хабів у Африці.

"Ми не чекаємо, ми продовжуємо дію Чорноморської зернової ініціативи, пробуємо альтернативні маршрути. Кілька суден із зерном уже успішно пройшли цими маршрутами попри непросту ситуацію", — наголосив президент України.

Фото: Офіс президента

Крім того, Зеленський і Рамафоса обговорили ситуацію на полі бою в Україні. Президент України окремо відзначив важливість пришвидшення процесів повернення на батьківщину українських дітей, незаконно депортованих до Росії, а також обміну утримуваними людьми.

Нагадаємо, президент України Зеленський перед виступом на Генасамблеї ООН закликав виключити Росію з Ради безпеки.

Варто відзначити, що цими днями президент України Володимир Зеленський перебуває у США, де виступить на Генасамблеї ООН, відвідає засідання Ради безпеки ООН, зустрінеться зі світовими лідерами, зокрема, з американським президентом Джо Байденом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.09.2023 20:35