Фото: Офіс президента

Зеленський відреагував на рішення ЄС щодо виділення Україні 50 мільярдів євро

Президент Володимир Зеленський подякував європейським лідерам за виділення важливих для України 50 мільярдів євро. 

У своєму допису в соцмережі X український гарант наголосив, що фінансова підтримка не менш важлива, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію.

"Вдячний голові Європейської ради Шарлю Мішелю та лідерам ЄС за створення Фонду для України в розмірі 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки", — заявив він.

Очільник держави зауважив, що важливим є той факт, що рішення ухвалили всі 27 лідерів. Відтак, "ще раз доводить сильну єдність ЄС".

"Продовження фінансової підтримки України з боку ЄС зміцнить довгострокову економічну та фінансову стабільність, що не менш важливо, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію", — резюмував Зеленський.

Зеленський про 50 млрд євро для України

Скріншот із сторінки Володимира Зеленського у соцмережі X

Також словами подяки український гарант висловив європейським лідерам ще й особисто під час виступу на саміті ЄС. Зеленський наголосив, що "це чіткий сигнал, що Україна вистоїть і що Європа вистоїть".

"Сьогодні Європа надсилає сигнал через Атлантику і по всьому світу, що міжнародний світовий порядок, заснований на правилах, витримає всі виклики. Європа задає тон у глобальних процесах своєю єдністю. Зараз це факт. І він має залишатися таким. Дякую за ваше сьогоднішнє рішення", — зазначив Зеленський.

Нагадаємо,  1 лютого усі 27 країн-членів Європейського Союзу під час позачергового саміту у Брюсселі погодилися на надання Україні 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС терміном на чотири роки. Втім, поки невідомо, на яких саме умовах Україна отримає ці гроші, оскільки саміт ще триває. Раніше Угорщина вимагала, щоб лідери Євросоюзу щороку голосували за продовження допомоги, а не схвалили один раз на всі чотири роки. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.02.2024 13:38