Фото: Офіс президента

Зеленський виступив на саміті Європейської політичної спільноти в Іспанії: головні заяви

Президент України Володимир Зеленський 5 жовтня виступив із промовою на саміті Європейської політичної спільноти в іспанському місті Гранада.

Головні тези з виступу Зеленського

TrueUA публікує головні заяви очільника Української держави з виступу на саміті.

Російська Федерація знищує українські міста

"Цього вівторка я відвідав Харківську область на сході України. Щонайменше мільйон двісті тисяч жителів у Харкові. Відстань від міста до кордону з Росією менше ніж 40 кілометрів, або менше ніж три хвилини підльоту ракет С-300, якими російська армія тероризує Харків. Тисячі й тисячі обʼєктів уже зруйновані такими ракетами! Будинки, школи, університети, електростанції, транспорт…

Але Харків, хоч і поранений цим терором, хоч і посічений уламками ракет, живе. Ми робимо все, щоб захистити людей і зберегти нормальну соціальну й економічну активність. Ми забезпечуємо роботу всіх ключових інституцій, від державних структур до нашої освіти".

Попри терор Росії Харків продовжує жити

"Більшість дітей у місті Харків навчається дистанційно. І поки немає на сто відсотків ефективної системи ППО, присутність дітей у школах неможлива. Утім Харків знайшов один варіант. Шістдесят п’ять шкільних класів, у яких понад тисяча дітей, навчаються не онлайн, а у звичайний спосіб, як у школах будь-якої іншої країни, але... в метро, під землею.

Шкільні класи, які забезпечені всім необхідним для дітей: меблями, обладнанням, але в метро, під землею. 2023 рік. І метро для міста-мільйонника єдиний безпечний варіант зібрати дітей разом для навчання в школі. Ось що таке сусідство з Росією".

Війна може торкнутися не лише України

"Це не лише наше сусідство з Росією. Різні країни Європи межують із терористичною державою, і фактично про всіх них російські пропагандисти та посадовці кажуть як про наступні мішені своєї агресії. Мішені. Саме це слово.

Чи достатньо у ваших містах станцій метро, на яких можна було б організувати захищене шкільне навчання дітей, якщо погрози РФ будуть реалізовані? А вона готується їх реалізувати. Буду з вами відвертий, як і завжди. Зараз агресор розглядає різні сценарії на найближчі роки. Один із них особливо небезпечний".

Росія прагне відновити військовий потенціал до 2028 року

"Якщо в цій агресії проти України буде якась пауза — будь-яке заморожування ситуації, — то буде новий критичний момент. 2028 рік. Якщо Росії дати адаптуватися зараз, до 2028 року Кремль зможе відновити розбитий нами військовий потенціал, і в Росії буде достатньо сили напасти на країни, які у фокусі російської експансії.

Крім України, це точно країни Балтії та точно ті країни, на території яких присутні російські контингенти. Це чітка інформація від нашої розвідки. РФ шукає можливості заморозити ситуацію та адаптуватись, робить висновки зі своїх помилок і готується йти далі".

Мета Росії — захопити більше простору та зламати європейську єдність

"Найбільш небезпечний ворог той, який зробив висновки та підготувався до наступного удару на основі цих висновків. Москва чітко окреслює свою амбіцію: захопити більше імперського простору для себе та не дозволити Європі бути простором вільних націй і дієвих демократій, зламати європейську єдність. І війна є базовим інструментом Росії".

Зараз, як ніколи важлива єдність всієї Європи

"Десятиліттями Росія намагалася розпалюванням війни та заморожуванням війни тримати контроль над сусідами. Вона завдала болю Молдові, намагалася розчавити та розділити Грузію, дестабілізувати інші частини Кавказу, душить Білорусь, намагається вирвати шматки з тіла України.

Кожна нація, проти якої так чи інакше працює РФ, кожна держава, яка постраждала від російського втручання чи вторгнення, — ми всі маємо триматися в особливій єдності, триматися разом в особливій співпраці та в особливих відносинах з усіма іншими в Євросоюзі".

Агресору не потрібно дати жодного шансу

"Нам потрібен такий формат підтримання націй, чиє життя Росія вже намагалася зруйнувати. Усі ці країни потребують економічної підтримки, усі ці країни потребують гарантій безпеки, щоб у РФ не було й спокуси спробувати зламати їх суверенітет іще коли-небудь. Потрібен чіткий сигнал: жодного шансу агресору.

Володимира Путіна найбільш надійно нейтралізує поразка у війні. Саме зараз і в Україні у нас із вами є можливість завдати фундаментальної поразки агресії Росії. Ми вже всі разом із вами, із нашими партнерами зробили речі, які багатьом здавалися неможливими. Ми разом відстояли Україну".

Європа незалежна від Росії

"Європа як ніколи раніше незалежна від Росії. Європа дійсно довела, що має право бути світовим центром захисту людської свободи та міжнародного права. І хоч би що відбувалося в інших частинах світу, хоч би які політичні торнадо переживали наші партнери, Європа має бути сильною.

Зараз Європа спостерігає за подіями в Америці — за політичним штормом, який набирає обертів. Європа має свій потенціал — самостійний потенціал сили, — свою глобальну роль, і вона має бути максимально потужною в усіх ключових питаннях, важливих для Європи. А щодо політичних штормів… Я впевнений в Америці. Це сильні люди, сильне суспільство, сильні інституції, сильна енергія демократії.

Підтримка США

"Нещодавно я був у Вашингтоні. Спілкувався з Президентом Байденом. Спілкувався з конгресменами — обидві партії, обидві палати. Вони абсолютно підтримують захист свободи й розуміють, що Росія та інші вороги нашого з вами способу життя хочуть скористатися з наслідків політичних штормів.

Європі важливо не ховати вітрила від вітру, намагаючись перечекати шторм, а бути разом у цей неспокійний час: працювати разом, захищати наші цінності та наш спільний зі США простір свободи. Саме в такій взаємопідтримці — і в спокійні часи, і в час безпекових викликів та турбулентності, — полягає реальний сенс трансатлантичного партнерства".

Україна має перемогти, щоб Путін не зміг піти далі

"Дорогі колеги! Завдяки Україні ваші солдати зараз не воюють проти Росії. Ми не сумніваємось у силі НАТО. Але я впевнений: ніхто з вас не хоче випробовувати, а як це буде, якщо, не дай боже, НАТО доведеться вступитися за когось із вас. Ми маємо перемогти в Україні, щоб Путін не зміг масштабувати цю агресію.

Єдність та солідарність усієї Європи мають бути непохитними. Єдність усіх 27 країн ЄС, міцність наших спільних правил та угод, твердість здатності Євросоюзу розширятися згідно зі своїми ж основоположними договорами. І я дякую всім із вас, хто дійсно працює заради сили Європейського Союзу!

Не можна дати Путіну дестабілізувати жодні інші частини світу та наших партнерів, щоб зруйнувати міць Європи. Маємо й надалі тиснути санкціями, політично й економічно, щоб Росія не могла поширювати хаос".

Російська Федерація — загроза цілому світу

"Присутність Росії, її військових або маріонеток на території будь-якої країни — це загроза всім нам. Ми повинні працювати разом, щоб витіснити Росію з території інших країн.

Кожен російський дрон, збитий в Україні, кожен російський танк, знищений в Україні, — це гарантія, що цей дрон, цей танк, будь-яка інша знищена в Україні російська зброя не вдарить по комусь іншому в Європі. І я дякую всім вам — кожному з вас, вашим країнам — за оборонну допомогу!"

Важливість підтримки України

"Додаткові системи ППО для України, додаткова артилерія та снаряди, додаткові далекобійні ракети та дрони для наших воїнів, а також додаткові формати підтримки та безпекових гарантій для націй, яким Росія загрожує, — усе це убезпечення Європи від додаткових агресивних кроків Росії.

Для того, щоб у найближчому майбутньому ніде в Європі не було війни, щоб жодне інше місто Європи не відчуло того, що переживають наш Харків і всі міста й села України, у цей час — просто зараз, у цьому році, у наступному — і передусім в Україні наша з вами єдність має спрацювати на сто відсотків.

Хай амбіції Путіна будуть руїною, а не наші з вами країни, не наші з вами міста. Діти кожної країни заслуговують на безпеку, і всюди у своїй країні, а не тільки в метро, не тільки в укриттях під землею. Ми повинні зробити це можливим".

Нагадаємо, 6 жовтня в іспанському місті Гранаді пройде неформальний саміт ЄС. Там буде прийнята декларація, що містить політичні плани на найближчі роки. Згідно з проектом декларації саміту, ЄС планує зміцнювати оборонну готовність і розвивати європейську оборонну технологічну і промислову базу, в тому числі шляхом збільшення інвестицій, щоб протистояти Росії. Також на саміті заплановано обговорення реформування ЄС і прийняття нових країн. 

Додамо, раніше повідомлялося, що Володимир Зеленський отримав запрошення від голови уряду Іспанії Педро Санчеса на неформальну зустріч лідерів держав Європейського Союзу в Гранаді. Проте тоді гарант наголошував, що навряд чи зможе бути присутнім на зустрічі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.10.2023 15:33