Фото: Володимир Зеленський. Джерело – mil.in.ua

Зеленський ввів у дію важливе рішення РНБО: скільки Україна виділятиме коштів на оборону

Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) щодо виділення з держбюджету на оборону понад 21% внутрішнього валового продукту. Глава держави підписав відповідний указ.

Про це йдеться в указі, який оприлюднили на сайті Офісу президента 10 жовтня. Згідно з рішенням РНБО, влада повинна передбачити під час доопрацювання законопроекту про бюджет на 2024-й загальний фінресурс на оборону в розмірі не менше 21,6% ВВП.

При цьому на фінансування потреб сектору безпеки й оборони України Кабінет міністрів має передбачити в обсязі не менше 1,69 трильйона гривень. Це загалом відповідає поточним показникам проекту бюджету на 2024 рік (один трильйон 685 мільярдів гривень).

Рекордне фінансування сектору оборони

Поточним проектом бюджету закладається зменшення відносної величини фінансування оборони: з 22% ВВП у 2022 р. і 25,3% за планом на 2023 р. до 15,1% у 2024 р. Однак обсяг видатків на оборону у 2024 р. не є остаточним і навіть на нинішнім рівні він у сім разів перевищує рівень 2021 р.

Слід зазначити, що це фінансування в проекті наразі рекордне (понад 50% всіх видатків), але саме у відношенні до ВВП знизилось. Депутати Верховної Ради мають проголосувати за проект кошторису до 20 жовтня, до документа можуть бути внесені поправки.

Раніше повідомлялось, що Україна та Ізраїль можуть отримати допомогу від Сполучених Штатів Америки у спільному пакеті. З відповідною ініціативою може звернутись Білий дім до Конгресу, сподіваючись, що це збільшить шанси на схвалення допомоги Києву.

Нагадаємо, за даними The Wall Street Journal, найближчими тижнями сенатори Сполучених Штатів Америки від обох партій хочуть прийняти річний пакет допомоги Україні. Він становитиме від 50 до 100 мільярдів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.10.2023 10:27