Фото: Європейська правда

Зеленський запропонував офіційно змінити дати деяких свят в Україні: серед них — Різдво

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про перенесення деяких свят. Йдеться про Різдво Христове, День Української Державності та День захисників і захисниць України.

Про це йдеться в проекті закону №9431.

Як зазначають у пояснювальній записці, метою законопроєкту є відмова від російської спадщини нав'язування відзначення Різдва Христового 7 січня та встановлення дати святкування Різдва Христового 25 грудня.

"І, як наслідок, перенесення дат святкування Дня Української Державності, коли вшановується пам'ять видатного державотворця святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого, та Дня захисників і захисниць України, яке пов'язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці", — йдеться в проекті закону.

Так, в Україні пропонують перенести свята:

  • Різдво Христове з 7 січня на 25 грудня:
  • День Української Державності з 28 липня на 15 липня;
  • День захисників і захисниць України з 14 жовтня на 1 жовтня.

Перенення деяких свят в Україні
Скріншот із проекту закону

Нагадаємо, відповідно до зміни церковного календаря, ПЦУ від 1 вересня 2023 року відзначатиме Різдво 25 грудня, а не 7 січня, Покрову — 1 жовтня, Водохреще — 6 січня. Водночас зміна не стосуватиметься Великодня та Трійці. Варто зазначити, що Новоюліанським календарем користується більшість православних церков: Константинопольська, Грецька, Румунська, Польська. Натомість юліанським календарем послуговуються Російська, Грузинська, Єрусалимська та Сербська православні церкви.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.06.2023 12:29