Зеленський зустрівся з прем'єром Румунії: про що говорили

Президент Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Румунії Марчелом Чолаку. Обговорили подальшу оборонну підтримку України з боку Румунії та питання продовольчої безпеки.

Про це президент повідомив у Telegram.

Зеленський подякував Румунії за вагому практичну допомогу Україні з перших днів повномасштабного російського вторгнення.

"Хочу подякувати вам особисто й людям Румунії за підтримку України, українського народу, а також за ті пакети військової допомоги, які посилили нас на полі бою", — наголосив глава держави.

За його словами, українсько-румунські відносини й надалі поглиблюватимуться.

"Сьогодні ухвалено стратегічне рішення, про яке ми говорили, щодо румунської мови. Я думаю, що це відповідь на те, яким чином ми будемо й хочемо працювати разом", — сказав Зеленський.

Президент наголосив на необхідності забезпечення захисту південного регіону та портової інфраструктури Дунаю від російських повітряних атак.

"Було докладно обговорено питання взаємодії двох держав у контексті забезпечення продовольчої безпеки, зокрема акцентовано на важливості розбудови нових логістичних шляхів транзиту української агропродукції територією Румунії. Під час зустрічі також ішлося про прогрес України на шляху до ЄС, зокрема у виконанні рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Румунія погодилася на збільшення транзиту української агропродукції своєю територією. Для цього буде запущено пілотний проект спільного прикордонного митного контролю. За підсумками спільного засідання урядів нашої держави та Румунії 18 жовтня в Києві було укладено сім документів, зокрема меморандум щодо посилення співпраці із забезпечення надійного транзиту продукції українського виробництва.

10 жовтня президент Володимир Зеленський заявив про запуск нового маршруту для експорту агропромислової продукції з нашої країни "Шляхами солідарності". Це відбуватиметься через території Молдови та Румунії. Він наголосив, що цей проект сприятливо вплине на розвиток бізнесу всіх країн-учасниць.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.10.2023 19:54