Фото: Pixabay

Землю знову накриють магнітні бурі: який день буде небезпечним

У неділю, 17 березня, на Сонці стався викид енергії, який називають корональним викидом маси. Це може спричинити магнітні бурі на Землі. 

Про це повідомляє сайт Spaceweather.

Фахівці зазначають, що буря буде слабкою та накриє нашу планету 20 березня. 

Ресурс Meteoagent також підтверджує, що 20 березня Землю накриє магнітна буря. Їх дані теж стверджують, що буря буде слабкою, а її К-індекс перевищить 5.

Графік потужності магнітних бур

Графік потужності магнітних бур. Джерело: Meteoagent

Наймасштабніша магнітна буря в історії була зафіксована в 1859 році та тривала з 28 серпня по 2 вересня. Ця подія отримала назву на честь англійського астронома Річарда Керрінгтоона. Молодий англійський вчений перший помітив, що Сонце вкрилося незвично великими плямами. Їх було добре видно, навіть без оптичних приладів. Поверх плям спалахнули дві кулі, які дуже швидко росли та були наскільки яскравими, що затьмарили блиск Сонця. Явище тривало, близько п'яти хвилин.

Пройшло 17 годин та над Сполученими штатами Америки ніч стала днем: було світло від зелених і малинових спалахів сяйва. Можна було подумати, що міста охоплені вогнем. Таке видовище спостерігали також і жителі Куби, Ямайки, Гавайських островів, котрі ніколи раніше нічого подібного не бачили. Відмова телеграфних систем спостерігалася по всій Європі й Північній Америці. З апаратів сипалися іскри, жалячи телеграфістів і підпалюючи папір.

Магнітні бурі — це обурення геомагнітного поля Землі з різною тривалістю та інтенсивністю. Вони пов'язані із потоками заряджених частинок, які викидає Сонце. Магнітні бурі можуть викликати перебої в роботі зв'язку, а також впливати на самопочуття літніх та метеозалежних людей. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння.

Нагадаємо, що цього місяця Землю вже накривали потужні магнітні буріУ пікові дні магнітних бур лікарі радять відмовитися від сильних фізичних навантажень і менше перебувати на сонці. Також краще перенести магнітні коливання допоможе хороший сон. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Lifestyle, 18.03.2024 14:22