Фото: Міноборони

Жінки яких професій повинні стати на облік з 1 жовтня: як каратимуть за ухилення

З 1 жовтня жінки з медичною та фармацевтичною освітою зобов'язані стати на військовий облікУхилення від військового обліку прирівнюється до адміністративного правопорушення.

Як йдеться у наказі №313 Міністерства оборони, підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних жінки віком від 18 до 60 років, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я, і здобули медичну або фармацевтичну спеціальність. 

Водночас наголошується, що процедура для жінок залишається добровільною до 2026 року. Після — жінки не зможуть працевлаштуватися без постановки на військовий облік. 

Професії, з якими потрібно стати на військовий облік

Всі жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту чи працюють за такими спеціальностями: лікар, стоматолог, акушерка, сестра медична, фармацевт та провізор, наукова співробітниця, керівниця підрозділів в охороні здоровʼя тощо мають стати на військовий облік. 

Покарання для ухилянток

Жінки матимуть три роки, щоб стати на військовий облік. Ухилення від військового обліку прирівнюється до адміністративного правопорушення. Відтак, військовозобов’язаній можуть виписати штраф від 850 до 1700 гривень.

Нагадаємо, виїзд за кордон для жінок, які мають медичні та фармацевтичні спеціальності та стануть на військовий облік з 1 жовтня, наразі не обмежений.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.10.2023 16:45