Фото: соцмережі

Жінки-медики та фармацевтки повинні стати на військовий облік, щоб працювати далі: рішення Кабміну

Відтепер всі жінки-медики та жінки-фармацевти в Україні повинні стати на військовий облік. Це обов'язкова умова, якщо вони бажають зберегти своє робоче місце.

Про це свідчить ухвалена 16 травня 2024 року постанова під № 563, яку оприлюднили на офіційному сайті Кабінету міністрів.

Так, цією постановою було виключено норму, яка дозволяла жінкам-медикам та фармацевткам, що не перебувають на військовому обліку, працевлаштовуватися як невійськовозобов’язаним до кінця 2026 року. Відтепер вони повинні стати на військовий облік, якщо бажають працювати далі.

До того ж керівники державних органів та підприємств повинні повідомляти ТЦК про жінок з медичною або фармацевтичною освітою, які в них працюють та не перебувають на військовому обліку.

"Для забезпечення та організації належного функціонування системи військового обліку в державі Міноборони визначає перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після здобуття яких жінки за власним бажанням беруться на військовий облік військовозобов’язаних, крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за умови придатності до проходження військової служби за станом здоров’я та віком", — йдеться у постанові.

Жінки зі спеціальністю або професією, яка має зв'язок із військово-обліковими спеціальностями (окрім тих, що мають медичну або фармацевтичну освіту та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком), можуть стати на військовий облік за власним бажанням на загальних умовах.

Варто зазначити, що нещодавно радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ Збройних сил України Оксана Григор’єва в коментарі британському виданню The Times заявила, що Україна може прийняти ізраїльську політику призову на військову службу для жінок. Вона підкреслила, що у Конституції вказано, що обов'язок кожного українця — захищати свою Батьківщину, тому це правильно, що мають служити й жінки.

Нагадаємо, що від 18 травня в Україні запрацювала електронна черга для запису в територіальні центри комплектування. Зараз програма лише тестується, тому працює лише в деяких регіонах країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.05.2024 15:50