Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Журналісти заявили про погрози з боку Маска і трампістів після публікації скандального дослідження: що відомо

Команда української агенції журналістики даних Texty.org.ua та незалежної громадської організації заявила про безпрецедентний тиск з боку деяких американських політиків та бізнесменів. Це сталось після публікації ними дослідження "Американські гойдалки. Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні".

Про це йдеться на сайті Texty.org.ua.
 
В агенції заявили про маніпуляції, наклепи, вимоги позбавити донорського фінансування та погрози фізичною розправою з боку деяких громадян США, які були згадані у публікації.

Як зазначає джерело, у цьому дослідженні, опублікованому 6 червня, яке агенція провела самостійно та виключно за підтримки їхніх читачів, було оприлюднено аналіз політичного, медійного та експертного середовища в США, що впливає на прийняття рішень про подальшу підтримку України в російсько-українській війні. Дослідження також містить як доказову базу таблицю — перелік організацій та осіб, які виступають у США проти підтримки Києва. У публікації було проаналізовано їхні аргументи, їх порівняли з поширеними російськими наративами та розвінчали ці пропагандистські тези. Водночас, як зазначає агенція, вона підкріпила свої тези аргументами й посиланнями на джерела.

Також Texty.org.ua дослідили, як особи та організації, що потрапили до дослідження, взаємодіють один з одним у публічному просторі, а також їхні зв'язки з російськими медіа та державними інституціями. Як зазначили в агенції, усі оприлюднені дані щодо осіб та організацій були взяті з відкритих та офіційних джерел.

"Ми не називаємо фігурантів цього дослідження ворогами України, не оскаржуємо і не засуджуємо їхнє право на свободу висловлювання, ми лише констатуємо факт, що вони виступають проти підтримки України й що аргументи, які наводить багато хто з них, співзвучні з наративами російської пропаганди щодо України", — наголосили у своїй заяві Texty.org.ua.

Реакція фігурантів публікації

Після оприлюднення матеріалу директор Інституту Рона Пола Daniel McAdams опублікував спочатку допис у соцмережі X, потім статтю на сайті Інституту, у якій зазначив, що видання Texty.org.ua, фінансоване американським урядом, створило hate list (список ненависті, — ред.) громадян CIF. У цій статті як доказ фінансування агенції урядом США згадується, що один зі співзасновників видання Texty.org.ua проходив тренування в межах проекту американського уряду TechCAMP.

В агенції пояснили, що насправді Анатолій Бондаренко у 2013, 2014 та 2015 роках на громадських засадах виступав у ролі тренера з дата-журналістики в цьому проекті.

Цікаво, як наголошує редакція Texty.org.ua, того самого дня в соцмережі X маніпулятивну інформацію, опубліковану на сайті Інституту Рона Пола, почали поширювати інші консервативні видання — ультраправі та ліві активісти США, атакуючи редакцію агенції та авторів статті особисто та висловлюючи погрози.

Також 11 червня конгресвумен Марджорі Тейлор Ґрін назвала публікацію агенції списком ворогів і заявила, що за ним стоїть український президент Володимир Зеленський.

Вже 12 червня новинний сайт FOX news повідомив, що американський сенатор Джей Ді Венс і член Палати представників США Метт Ґейтц закликали держсекретаря США Ентоні Блінкена надіслати їм інформацію про українську неурядову організацію Texty.org.ua до 28 червня. Вони також звернулися до Комітету з питань асигнувань Палати представників із вимогою припинити підтримку Texty.org.ua коштами Сполучених Штатів. Згодом ця резолюція була ухвалена комітетом.

Американський бізнесмен та власник соцмережі X Ілон Маск, який також фігурував у дослідженні агенції, 13 червня відгукнувся на заклик конгресмена-республіканця позбавити Texty.org.ua будь-якої донорської підтримки закликом внести організацію до списку терористів.

Texty.org.ua зіткнулись з тиском з боку Ілона Маска після публікації дослідження

Скріншот з соцмережі X 

"Ми розцінюємо цю кампанію як тиск на свободу слова та вияв шовінізму щодо громадян України. Адже наші хейтери вважають, що ми не маємо права досліджувати ті потоки неправдивої інформації, які вони продукують стосовно нашої країни й нас, бо вони є громадянами США, а ми ні", — додали у редакції Texty.org.ua.

Нагадаємо, кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп обговорив з мільярдером Ілоном Маском можливість надання другому ролі свого радника. Політик планує такий хід, якщо зможе здобути перемогу на президентських виборах у країні, які пройдуть у листопаді 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.06.2024 17:23