Протести у Варшаві. Джерело: rmf24.pl

У Варшаві відбуваються протести через затримання двох політиків у Президентському палаці

У вівторок, 9 січня, ввечері близько 300 людей вийшли на протест перед Президентським палацом у Варшаві. Це сталося після затримання на його території засуджених колишніх керівників Міністерства внутрішніх справ Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка.

Про це повідомив RMF FM. Учасники акції скандували гасло "Ось Польща", багато з них мали червоно-білі прапори, загалом усі поводилися мирно.

За словами протестувальників, вони не очікували затримання Камінського та Вонсіка у Президентському палаці.

"Я глибоко засмучений тим, що зараз відбувається в Польщі. Що поліція може незаконно затримувати чесних громадян, чесних політиків", — сказав один із мітинг арів.

Камінський і Вонсік прибули до Президентського палацу у вівторок уранці на запрошення Анджея Дуди, після чого залишилися там. Увечері, коли польський президент відбув для зустрічі з лідеркою білоруської опозиції Світланою Тихановською, до будівлі ввійшли працівники поліції, які затримали політиків.

Канцелярія президента Польщі заявила, що Дуда мав наміри продовжити зустріч із Камінським і Вонсіком, а затримання "президентських гостей" порушило "гідність польської держави, гідність тих, кого помилував" президент.

Камінського та Вонсіка 20 грудня 2023 року засудили до двох років позбавлення волі у зв'язку з так званою земельною справою. Вона стосується періоду, коли Камінський очолював Центральне антикорупційне бюро, а Вонсік був його заступником. Земельна справа стосувалась безуспішних спроб антикорупційного бюро довести, що тодішній лідер "Самооборони" та віце-прем'єр Анджей Леппер нібито брав хабарі за допомогу в так званій дезактивації земельної ділянки в Мазурському воєводстві.

Обидва політики, яких обрали до Сейму відтепер опозиційної партії "Право і справедливість" на останніх виборах у жовтні, мали би позбутися мандатів після вироку. Та поки він перебував на апеляції, Камінський та Вонсік ходили на засідання та навіть брали участь у голосуваннях.

У понеділок, 8 січня, суд відхилив клопотання політиків про перегляд справи та схвалив ордер на їхнє переведення до в'язниці.

Нагадаємо, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач 7 січня заявив, що Україна виконала свою частину домовленостей, які зафіксовані у плані дій для розблокування кордону з Польщею. Тепер страйкарі узгоджують деякі нюанси угоди з польськими урядовцями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.01.2024 07:51