Фото ілюстративне зі соцмереж

В українському уряді розповіли, в чому полягають домовленості щодо розблокування кордону з Польщею

Україна виконала свою частину домовленостей, які зафіксовані у плані дій для розблокування кордону з Польщею. Тепер страйкарі узгоджують деякі нюанси угоди з польськими урядовцями.

Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"План, який ми узгодили, з боку України виконаний, і до нас на теперішній момент запитань немає. Запитання в тому, що ще протестувальники вимагають від польського уряду", — зазначив він.

За словами заступника міністра, неможливість скасування угоди про лібералізацію перевезень підтвердив і Європейський Союз, і польський уряд.

Деркач також розповів, що кількість двосторонніх перевезень, які здійснюють польські перевізники, знизилася на 5% порівняно періодом до повномасштабного вторгнення.

"Тому їхні заклики, що українські перевізники повністю "вбили" польський ринок перевезень, не відповідають дійсності", — пояснив український урядовець.

Він також розповів, що Україна лише у листопаді 2023 року недоотримала майже 10 мільярдів гривень митних зборів через блокування кордону. При цьому Польща також зазнає збитків.

Як відомо, польські перевізники 6 листопада розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова — Краківець", "Гребенне — Рава-Руська", "Дорогуськ — Ягодин". Серед основних вимог — повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

Нагадаємо, що 6 січня польські фермери завершили блокування перед пунктом пропуску "Медика — Шегині". Тож від суботи рух вантажівок на цьому напрямку відновлено. Таку інформацію підтвердила Державна прикордонна служба України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.01.2024 21:55