Володимир Зеленський під час виступу на прес-конференції після саміту країн Північної Європи. Скріншот із відео

"Зима все сповільнює": Зеленський відповів на заклики західних генералів переходити до оборони на фронті

Під час зими як наступальні, так і оборонні операції доведеться сповільнити. При цьому важливо стримувати окупантів. Але ситуація на фронті в Україні не є кризовою.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час прес-конференції з учасниками саміту країн Північної Європи. Таким чином він відреагував на статтю The New York Times про те, що Україні нібито варто переходити до оборони замість наступу.

"Щодо заяви генералів США, деяких осіб, я вам скажу так — у будь-якому випадку це не про кризу, це про зиму, і взимку завжди уповільнюються операції: контрнаступальні чи оборонні. Тому я думаю, що цей сигнал пов'язаний саме з цим", — сказав президент України.

Зеленський додав, що росіяни не досягнули жодних перемог на фронті цього року. Окупаційні війська, як і минулого року, зосереджуються на сході України. За словами президента, найголовніше для України зараз — стримати загарбників.

"Узимку все уповільнюється через багато причин, ми говоримо про оборону саме сходу держави, тому що більшість російських військ зосереджена там. Вони спробували там дуже багато разів, де минулого року розбили угруповання "вагнерівців". Тепер вони відіслали туди велику кількість своїх військ. Ми говоримо про сотні тисяч військових. Тому найголовніше там стримувати та знищувати їх", — наголосив він.

Зеленський додав, що Україна досягнула успіху на морі, завдяки чому вдалося зняти російську блокаду.

"Що стосується перемоги — всі кажуть про великий успіх на морі, який дійсно відбувся. Розблоковано Чорне море, витіснено російський флот із Чорного моря – і це успіх. Треба готуватися до наступних операцій", — заявив президент.

Нещодавно у The New York Times заявили, що США й Україна розходяться у думках про те, як вести війну з Росією. Американські військові нібито вважають, що Україна має зосередитися на обороні, а не контратакувати. Україна ж хоче перейти в наступ, щоби досягнути вигідніших умов для переговорів. За даними видання, США намагаються підготувати Україну до того, що кількість допомоги, яку вона отримає, може скоротитися.

Нагадаємо, що 13 грудня президент Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стере. Вони обговорили питання подальшої підтримки України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.12.2023 16:46