Фото: Офіс президента

"Норвегія є одним із глобальних лідерів у підтримці України": Зеленський підсумував зустріч з Йонасом Стере

У середу, 13 грудня, президент Володимир Зеленський зустрівся із прем'єр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стере. Вони обговорили питання подальшої підтримки України.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Глава держави висловив подяку Норвегії та особисто голові уряду за глобальне лідерство в підтримці України. Також Володимир Зеленський подякував прем'єр-міністру, уряду та парламенту Норвегії, а також норвезькому суспільству за допомогу, яку отримує Україна.

"Ваші рішення та дії є не просто вчасними й вагомими, вони є прикладом для інших — прикладом лідерства. Коли є не просто небайдужі люди, а коли всьому суспільству не байдуже. Норвегія справді на боці свободи й нормальних, мирних правил життя" — сказав Зеленський.

Лідери обговорили підтримку української оборони, протидію спробам блокування навігації в Чорному морі з боку Росії, захист українських населених пунктів від російського терору, а також оцінили загальний прогрес та перспективи двосторонньої співпраці.

Фото: Офіс президента

Фото: Офіс президента

Зокрема президент розповів про черговий удар Росії 13 грудня балістичними ракетами по цивільних об'єктах в Україні, унаслідок чого постраждало понад 50 мирних жителів. Тож, за його словами, посилення повітряного щита залишається критичним пріоритетом для України.

"Це буквально основа життя зараз для більшості українців — ППО. Норвегія підтримала нас, зокрема системами NASAMS. Норвегія стала першою країною, що ухвалила довготермінову програму підтримки України", — наголосив гарант.

Зеленський також відзначив важливість саміту країн Північної Європи, який відбудеться в Осло.

"Україна справді цінує такий формат роботи — "Україна + пʼять". Дякую вам за допомогу в захисті нашої країни, наших людей, наших родин", — зазначив глава держави.

Своєю чергою, прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере запевнив у подальшій допомозі Україні й нагадав про п'ятирічний пакет підтримки української оборони, економіки та відбудови. Зокрема, Норвегія оголосила про додаткову підтримку України.

"Пан президент Зеленський та його уряд повинні платити медикам, учителям та іншим працівникам. І ми маємо змогу надати допомогу в один мільярд доларів у 2023 році. Також ми посилюємо нашу фінансову та гуманітарну підтримку на майже 800 мільйонів доларів. Крім того, ми можемо оголосити, що з перших місяців 2024 року надаватимемо пряму економічну підтримку цим критично важливим сферам, щоб не було жодних затримок у допомозі українському народу", — зазначив він.

Також Йонас Гар Стере наголосив, що Норвегія прагне посилити захист критичної інфраструктури України, надаючи додаткові засоби протиповітряної оборони. Також збільшується співфінансування з європейськими партнерами у галузі оборонної промисловості для виготовлення більшої кількості боєприпасів для Збройних сил України. Крім того, Норвегія запроваджує зимовий пакет допомоги, що передбачає постачання їжі, води й теплого одягу.

"Ми продовжимо підтримувати право України захищати себе та ключові принципи міжнародного права", — підкреслив прем'єр-міністр Норвегії.

Нагадаємо, Велика Британія разом з Норвегією створили нову коаліцію для підтримки України. Країни постачатимуть кораблі та інші транспортні засоби Збройним силам України для зміцнення здатності ведення бойових дій на морі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.12.2023 15:45