Фото: росЗМІ

ЗМІ опублікували план Кремля щодо захоплення Молдови

Адміністрація президента Росії у 2021 році розробила документ "Стратегічні цілі російської федерації в Республіці Молдова", в якому описується план взяття Молдови під свій контроль.

Про це повідомляє видання Агентство.

За даними видання, документ під назвою "Стратегічні цілі Російської Федерації в Республіці Молдова" надійшов до редакцій Süddeutsche Zeitung, Yahoo News і центру Досьє. Він був створений у 2021 році. У документі розроблений план попадання Молдови у повну залежність від Кремля.

Завдання у документі поділені на військово-політичні, гуманітарні та торговельно-економічні. Реалістичними цілями на поточне десятиліття автори документа вважають:

  • протистояння впливу НАТО та ЄС на Молдову;
  • примус Молдови до участі в ОДКБ, ЄАЕС та інших російських міжнародних проєктах;
  • врегулювання придністровського конфлікту на основі особливого статусу Придністров'я;
  • нарощування проросійських настроїв у суспільстві через пропаганду та освітні програми.

До того ж Кремль запланував до 2030 року забезпечити участь Молдови у ЄАЕС, створення проросійських груп впливу, а також легалізацію Придністровʼя. Крім того, російська мова мала отримати офіційний статус, щоб забезпечити її присутність у ЗМІ.

Одним з інструментів тиску на Молдову є її залежність від поставок ресурсів, зокрема газу.

Нагадаємо, у неділю, 12 березня, у центрі Кишинева проходить протест "Руху для народу" та партії "Шор". У ході протесту були сутички між учасниками мітингу та поліцією. Правоохоронці заарештували 54 людини, серед затриманих 12 неповнолітніх.

Повідомлялося, що протести в Молдові можуть організовувати особи, пов’язані з розвідкою РФ. Мета такої діяльності — повалення влади й встановлення більш проросійського уряду.

Пізніше Молдова звинуватила Росію в спробі дестабілізувати ситуацію в країні. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.03.2023 11:46