Фото: соцмережі

ЗМІ встановили, де базується п'ята частина усіх російських шпигунів у Європі

У Швейцарії перебуває п'ята частина усіх російських шпигунів у Європі. Така ситуація склалася через тривалу традицію нейтралітету країни.

Про це повідомила швейцарська газета Neue Zürcher Zeitung з посиланням на дані Федеральної розвідувальної служби Швейцарії.

Зазначається, що на території країни зараз знаходяться приблизно 80 агентів, завербованих російськими спецслужбами. 

Журналісти наголосили, що європейські держави активно протидіють мережі російської розвідки, висилаючи працівників посольств РФ від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Однак Швейцарія через тривалу традицію нейтралітету до такого кроку не вдавалась.

Крім того, представник швейцарського Департаменту закордонних справ у коментарі виданню розповів, що уряд країни "не накладає жодних санкцій у вигляді вислання дипломатів", додавши, що канали зв'язку з Росією мають бути збережені.

"Коли Швейцарія висилає дипломатів, вона робить це з міркувань внутрішньої безпеки, і про ці випадки не повідомляється публічно", ¡ додав співрозмовник.

Видання зазначає, що особливу увагу російських спецслужб привертають такі міста, як Женева й Берн, де розташовані міжнародні організації і компанії. 

"Ці іноземні агенти становлять загрозу для внутрішньої і зовнішньої безпеки Швейцарії", — заявив в інтерв'ю NZZ член Національних зборів Швейцарії (нижньої палати парламенту) Фабіан Моліна.

Нагадаємо, 6 жовтня повідомлялося, що Сполучені Штати Америки витурили з країни двох російських дипломатів. Це зробили у відповідь на рішення режиму Російської Федерації вислати двох високопоставлених працівників посольства США. 

Також наприкінці липня стало відомо, що Молдова висилає значну частину співробітників посольства Російської Федерації у Кишиневі. Це стало реакцією на гучне шпигунське розслідування. Кількість співробітників посольства РФ у Кишиневі скоротили з 84 до 25. Залишилося 10 дипломатичних посад і 15 — технічних співробітників. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.10.2023 14:43