Фото: rubryka.com

Зміна статусу населених пунктів, що постраждали від аварії на ЧАЕС: до уряду звернулись з вимогою

Кабінет міністрів України може розглянути петицію із закликом не виводити населені пункти з категорії постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Вона набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

Відповідна інформація з'явилась на сайті уряду. Зазначається, що петиція була подана 5 липня і станом на 12 вересня набрала необхідні голоси для розгляду.

Звернення зареєстрували у зв'язку з оприлюдненням відповідного проекту постанови Державного агентства України з управління зоною відчуження. Варто відзначити, що проектом акта пропонується затвердити новий перелік населених пунктів, що належать до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, згідно з яким більшість населених пунктів виводиться з категорії постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Що вимагають підписанти петиції

Ініціатори заявляють, що рішення підготовлено винятково на основі експертних висновків щодо радіологічного стану населених пунктів, підготовлених за результатами проведеної 2011 року загальнодержавної дозиметричної паспортизації, і водночас не враховуються економічні чи соціальні наслідки.

"З огляду на вищенаведені факти, а також соціальне обурення мешканців територій, що суттєво постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у зв'язку з можливим зниженням рівня їхнього соціального захисту, громадяни України вимагають не схвалювати проєкт постанови Кабінету міністрів", — йдеться в петиції.

Чорнобильська катастрофа: що відомо

Аварія на Чорнобильській АЕС — техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами й подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України (тоді УРСР), в ніч на 26 квітня 1986 року.

Руйнування мало вибухову природу, реактор було частково зруйновано і в довкілля викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбулося виверження потужністю трьохсот Хіросім. На думку багатьох, ця виняткова подія та офіційна реакція на неї, що була виявлена Москвою, стали однією з причин розпаду СРСР.

Ця надзвичайна подія, яку називають найстрашнішим цивільним ядерним інцидентом у світі, є однією з двох аварій атомної енергетики, оцінених як "сім" (найбільший ступінь тяжкості) за Міжнародною шкалою ядерних подій, іншою є ядерна катастрофа на Фукусімі в Японії 2011 року.

Нагадаємо, раніше науковець Володимир Борисенко заявив, що потенційна аварія на Запорізькій АЕС не є настільки небезпечною, як Чорнобильська катастрофа. Пʼять зі шести енергоблоків станції перебувають у холодному стані. Тож спричинити витік радіації насправді непросто.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.09.2023 16:07