Фото: Pixabay

Зодіакальне світло та снігова повня: які астрономічні явища очікуються цього місяця

Наступного місяця всі любителі космічних явищ зможуть спостерігати декілька цікавих та захопливих подій. Зокрема, у лютому 2024 року можна буде побачити з'єднання Венери та Марса та зодіакальне світло.

Про це повідомляє The Hill.

Метеорний потік 

метеорний потік

Фото: pershij.com.ua

Метеорний потік — природне явище, під час якого на нічному небі можна побачити численні метеори, що летять ніби з однієї точки на небосхилі. Здебільшого, це явище є періодичним, триває від декількох днів до декількох тижнів і спостерігається щороку приблизно в один і той же час. Більшість метеорів, які можна побачити під час метеорного потоку, спричинені уламками комети завбільшки з піщинку, тому випадки досягнення метеоритами землі під час метеорних потоків є надзвичайно рідкісними.

Відтак, 8 лютого 2024 року любителі космосу зможуть спостерігати рідкісне явище. До того у цей день мешканцям південної півкулі Землі буде видно одразу кілька планет.  

З'єднання Венери та Марса

марс і венера

Фото: versiya.info

Венера і Марс наближаються одне до одного на небі дуже близько приблизно раз на рік. Востаннє вони зближувалися 27 липня 2023 року. Цього ж року це астрономічне явище можна буде спостерігати 22 лютого. 

Щоб побачити ці планети разом, ідеально перебувати в південних широтах. Для цього необхідно прокинутися до сходу сонця, вийти на місцевість без високих споруд або дерев і подивитися на південно-східний горизонт.

Снігова повня

снігова повня

Фото: соцмережі

Повний місяць у лютому ще називають "Сніжною Повнею", "Сніжним місяцем". Також, його називають "Голодним місяцем" або "Грозовим місяцем". З астрологічної точки зору "Сніговий місяць", "Снігова Повня" — це період кульмінації. Лютневий повний місяць отримав таку назву у давні часи, оскільки наприкінці зими випадає найбільше опадів і нашим предкам у ці дні було складно полювати. 

У лютому дане явище можна спостерігати 24 лютого. Зокрема,  о 14:30 за київським часом Місяць досягне піка яскравості.

Зодіакальне світло

зодіакальне світло

Фото: соцмережі

За кілька днів після з'єднання Венети та Марса розпочнеться двотижневий період, що стане найкращим часом для спостереження світлового явища, яке називається зодіакальне сяйво. Його пік припадає на 26 лютого.

Зодіакальне сяйво, також відоме як помилковий світанок, з'являється одразу після настання сутінків у вигляді конуса слабкого світла, що поширюється вгору від горизонту. Вчені вважають, що зодіакальне сяйво — це сонячне світло, що відбивається від хмар пилу, втягнутих земною гравітацією.

Щоб збільшити шанси побачити це явище, необхідно розташуватися подалі від міських вогнів та дізнатися точний час настання сутінків.

Нагадаємо, раніше астронавти NASA натрапили у космосі на цікаву знахідку. Вони виявили рештки загубленого понад вісім місяців тому помідора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 02.02.2024 02:37