Зростання державного боргу - небезпечна тенденція, особливо для найменш розвинених країн

15 КВІТНЯ 2019 11:18

Особливу заклопотаність у експертів викликає зростання заборгованості найменш розвинених країн. Про це заявив глава Програми розвитку ООН (ПРООН) Ахім Штайнер, виступаючи на міністерському сніданку - зустрічі з представниками урядів країн-членів ООН.

Хоча фінансування боргу залишається важливим інструментом розвитку, зазначив Штайнер, надмірний ріст заборгованості може призвести до вкрай негативних наслідків.

За його словами, зростання боргу пов'язано зі збільшенням витрат і фінансуванням з приватних джерел.

За даними Міжнародного валютного фонду і Світового банку, рівень заборгованості багатьох найменш розвинених країн і держав з низьким рівнем доходу досяг небезпечної позначки. Особливо ризикують країни Африки на південь від Сахари.

Єдиний плюс полягає в тому, що часто взяті в кредит кошти витрачають на заходи, які сприяють розвитку.

Штайнер повідомив, що з 1990 по 2017 роки індекс людського розвитку в найменш розвинених країнах зростав в два рази швидше, ніж в середньому в світі.

Він закликав міжнародну спільноту об'єднати зусилля, щоб боротися з негативними тенденціями. Зокрема, глава Програми розвитку ООН підкреслив, що зобов'язання з обслуговування боргу перешкоджають реалізації програм в громадському секторі, а багато країн не готові до криз, пов'язаних з економічним спадом або екологічними проблемами.

Він зазначив також, що найменш розвиненим країнам потрібна програмна підтримка, щоб правильно управляти боргом, проводити ефективну макроекономічну політику і фінансувати розвиток.

Економіка, 15.04.2019 11:18