Фото: Генштаб ЗСУ

Українські військові відбили втрачені позиції біля Авдіївки, — ISW (карта)

Українські війська здійснили контратаку на Авдіївському напрямку Донецької області. Захисникам вдалося відбити втрачені раніше позиції. 

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики вказують, що 9 листопада російський "воєнкор" заявив, що українські захисники трохи просунулися на північ від Кліщіївки. Водночас Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська продовжували штурмові дії на Бахмутському напрямку і відбили російські штурми поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки.

"Геолокаційні кадри, опубліковані 10 листопада, показують, що російські війська нібито незначно просунулися в лісистій місцевості на північ від Кліщіївки. Російський військовий блогер стверджував, що війська РФ нібито відновили деякі раніше втрачені позиції на північ від Андріївки поблизу водойми. Він додав, що українські війська продовжують утримувати позиції на північ від Кліщіївки за залізницею, і зазначив, що міни, українські безпілотники та вогонь артилерії ускладнюють російські атаки на південному фланзі Бахмута", — йдеться в повідомленні.

Російські "воєнкори" стверджували, зазначають в ISW, що війська РФ продовжували атакувати в напрямку Авдіївського коксохіму, а основні бої ведуться в напрямках Степове, Бердичі, Сіверне та Тоненьке. Речник Таврійського угруповання військ ЗСУ полковник Олександр Штупун заявив, що найважливішою ціллю російських військ є Авдіївський коксохімічний завод, оскільки його захоплення дозволить російським військам створити оборонні позиції в промисловій зоні, а не в лісистій місцевості.

"Російський військовий блогер стверджував, що українські війська 10 листопада здійснили контратаку на Авдіївському напрямку та відбили втрачені раніше позиції. Він заявив, що українські війська контратакували на північний схід від Водяного і повернули собі частину своїх раніше втрачених позицій. Інший "воєнкор" з РФ стверджував, що українські сили послідовно намагаються контратакувати, щоб повернути втрачені позиції", — йдеться у звіті.

Ситуація на Авдіївському напрямку

Карта: ISW

Напередодні головнокомандувач Збройних сил України, генерал Валерій Залужний повідомляв, що українські війська під час штурму росіянами Авдіївки знищили понад 100 російських танків, близько 50 артилерійських систем і сім літаків Су-25. Втрати росіян, за інформацією Залужного, в живій силі на Авдіївському напрямку становлять близько десяти тисяч осіб за місяць.

Нагадаємо, за інформацією естонської розвідки, цього тижня російська окупаційна армія продовжила атаки з підвищеною інтенсивністю та заволоділа ініціативою в Луганській і Донецькій областях. Їм вистачає живої сили й техніки, щоб тримати українські війська під постійною напругою. За даними розвідувального центру Сил оборони Естонії, основні бої тривали на лінії Авдіївка-Мар'їнка в Донецькій області та лінії Куп'янськ-Сватове в Луганській області. Російські загарбники в середньому атакували по 64 рази за добу. В естонській розвідці переконані, що ділянка фронту поблизу Авдіївки, ймовірно, залишиться точкою, де окупанти докладатимуть основних зусиль.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 11.11.2023 07:44