З’явився новий матеріал про науково-технічне співробітництво України з НАТО

19 ЛЮТОГО 2022 14:53

Україна співпрацює з НАТО в рамках програми «Наука заради миру та безпеки» (НЗМБ). Метою програми є сприяння співпраці науковців з країн-членів і партнерів Альянсу та фінансування наукових досліджень в галузі безпеки (у формі виділення грантів на реалізацію багаторічних проектів, семінарів, курсів, тренінгів та зустрічі науковців).

Повідомляє TrueUA.

Ключовим механізмом забезпечення координації та взаємодії співробітництва у сфері науки та охорони навколишнього середовища є Спільна робоча група Україна-НАТО зі співробітництва з питань науки та довкілля (СРГ), яка була утворена у 2000 р. Засідання зазначеної робочої групи проходять раз на рік по черзі в Брюсселі та Києві відповідно.

Наразі на стадії виконання перебувають близько 30 багаторічних проектів.

Станом на сьогодні, Україна перебуває на першому місці серед країн-партнерів Альянсу за кількістю наукових проектів та обсягом їх фінансування в рамках Програми НЗМБ.

Для отримання гранту на реалізацію наукового проекту в рамках Програми НЗМБ перш за все необхідно подати заявку та презентувати відповідну проектну пропозицію за наступним посиланням: www.nato.int/science .

Крім того, проектна пропозиція повинна відповідати пріоритетам НАТО у відповідній сфері, а саме: бути спрямованою на зміцнення євроатлантичної та міжнародної безпеки, забезпечення миру та стабільності шляхом застосування найкращих наукових та технологічних підходів до вирішення питань, які викликають занепокоєння країн-членів та партнерів НАТО.

Галузі, в яких реалізуються в Україні проекти в рамках Програми НАТО «Наука заради миру і безпеки»:

Кіберзахист та застосування передових технологій у царині безпеки. З огляду на дедалі більшу залежність від технологій та Інтернету, НАТО нарощує зусилля, спрямовані на протидію цілій низці кіберзагроз, у тому числі через програму «Наука заради миру та безпеки».

Захист від хімічних, біологічнихадіологічних та ядерних речовин. Головною метою заходів програми у цій галузі є посилення спроможності НАТО та країн-партнерів захистити свох громадян та збройні сили від загроз застосування ХБРЯ речовин.

Безпека довкілля. Ця галузь передбачає розв’язання проблем безпеки у фізичному та природному середовищі. Заплановані заходи спрямовані на пом’якшення впливу зміни клімату та надання допомоги країнам-партнерам у створенні відповідних можливостей на національному рівні.

Технології виявлення. Одним із завдань цієї Програми є розробка передових технологій дистанційного виявлення вибухових речовин та зброї у реальному часі і без перешкод для потоку пішоходів.

Більше про це читайте на нашій фейсбук-сторінці.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: В межах військової допомоги з Естонії прибули протитанкові ракетні комплекси

Суспільство, 19.02.2022 14:53