Bell представив проект швидкісного гелікоптера-розвідника

02 ЖОВТНЯ 2019 17:11

Американська компанія Bell Helicopter представила проект перспективного швидкісного вертольоту-розвідника Bell 360 Invictus, який вона має намір запропонувати Армії США в рамках тендеру FARA.

Як повідомляє Defense News, компанія планує представити повно-розмірний макет гвинтокрилу 14 жовтня 2019 року на виставці Асоціації Армії США.

Конкурс FARA проводиться Армією США в рамках більш масштабного тендеру FVL, який передбачає розробку і виробництво п'яти типів нових літальних апаратів для армійської авіації: від легких розвідувальних і середніх ударних до важких транспортних. За підсумками конкурсу переможець повинен буде створити вертоліт, здатний виконувати польоти не швидкості не менше 205 вузлів (380 кілометрів на годину).

У квітні поточного року Армія США уклала з п'ятьма компаніями контракти на розробку проектів швидкісних вертольотів-розвідників, які в перспективі повинні будуть замінити списані OH-58D Kiowa Warrior.

Угоди були підписані з компаніями AVX Aicraft, Bell Helicopter, Boeing, Karem Aircraft і Sikorsky. Всі учасники конкурсу повинні будуть захистити проекти нових вертольотів в 2020 році.

В Bell Helicopter оголосили, що їх вертоліт-розвідник буде розроблений на базі цивільного багатоцільового вертольоту Bell 525 Relentless. Від базового варіанту нова машина успадкує «скляну» кабіну пілотів і повністю цифрове управління. Корпус вертольоту буде виконаний із застосуванням технологій мало-помітності.

Bell 360 зможе виконувати польоти на швидкості 180 вузлів (333,4 кілометра на годину). Машина отримає крило, яке на крейсерській швидкості буде створювати до 50 відсотків підйомної сили. Вертоліт також отримає хвостовий стабілізатор з рухомими аеродинамічними поверхнями. Перший політ вертольота запланований на 2022 рік.

Вертоліт буде озброєний авіаційної гарматою калібру 20 міліметрів і зможе нести ракети, бомби, а також контейнери озброєння. Bell 360 можна буде перевозити транспортними літаками C-17 Globemaster III. Зовні перспективна машина нагадує ударний вертоліт RAH-66 Comanche, створенням якого в 1990-х роках займався консорціум компаній Boeing і Sikorsky.

Раніше свої проекти вертольотів-розвідників публічно представили дві компанії. Одна з них - Sikorsky - вже проводить льотні випробування перспективного вертольота. AVX Aircraft представила свій проект в квітні 2019 року. Авіабудівний концерн Boeing відмовився від публічної презентації свого проекту, пославшись на жорстку конкуренцію з боку інших учасників.

Технології, 02.10.2019 17:11