Олексій Данілов. Фото з відкритих джерел

"20% флоту Росії вже немає": секретар РНБО прокоментував знищення "Новочеркаська"

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов прокоментував ліквідацію російського десантного корабля "Новочеркаськ" у Криму. Зокрема, він зазначив, що "20% флоту Російської Федерації вже немає".

Таку думку він висловив в інтерв'ю "Голосу Америки".

За словами посадовця, у Чорному морі відбуваються важливі та дуже великі спецоперації. Він додав, що триває процес звільнення окупованих територій, а бойові можливості противника продовжують зменшуватися.

"Щодо цієї ситуації, то 20% флоту Російської Федерації вже немає. Причому це не якійсь там шаланди на 5-30 людей. Це величезні військові кораблі, які ми відправили туди, куди відправили 13 квітня 2022 року славнозвісний флагман Чорноморського флоту "Москва", — заявив він.

Секретар РНБО наголосив, що знищення російського корабля — "яскраве підтвердження, що українські військові мають розуміння питання звільнення Криму".

"І для нас він є вкрай важливим, як і решта наших території. Хтось має велике бажання, щоб ми відмовлялися від наших територій, я хочу всім пояснити, що в нас є Конституція, яка чітко закріпила території нашої країни. Вони визнані всім світом. І я не знаю таких політичних діячів, які б вважали що ми не можемо виконувати Конституцію нашої країни", — пояснив Данілов.

Що відомо про знищення "Новочеркаська"

За даними Повітряних сил ЗСУ, близько 02:30 26 грудня тактична авіація атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту Росії "Новочеркаськ" в районі окупованої Феодосії та знищила його.

У Міністерстві оборони Російської Федерації відреагували традиційно: "корабель лише пошкоджений".

Однак супутникові знімки бухти в Феодосії після нічної атаки Збройних сил України свідчать про інше. Зокрема, там можна помітити, що, крім великого десантного корабля "Новочеркаськ", унаслідок удару частково затонуло ще одне судно.

Зауважимо, що це не перша атака на корабель. Ще 24 березня 2022 він отримав пошкодження внаслідок обстрілу в порту Бердянська під час російського вторгнення в Україну. Тоді загинуло три члени екіпажу. Тоді ж було потоплено корабель "Саратов".

Нагадаємо, за даними видання ASTRA, під час атаки на борту великого десантного корабля "Новочеркаськ" Чорноморського флоту РФ перебували 77 російських моряків. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.12.2023 14:57